Slăbeşte cu dieta care ajustează silueta şi întăreşte sistemul imunitar

1 shutterstock 344115581 jpg jpeg

În plină pandemie, măsurile de distanţare socială şi de protecţie împotriva virusurilor trebuie susţinute şi de o alimentaţie corectă, de fier. Căci un organism sănătos luptă întotdeauna mai bine împotriva gripei şi răcelilor de sezon, dar şi a virusului COVID-19. Se poate slăbi în timp ce-ţi fortifici sistemul imunitar, astfel încât sănătatea ta să câştige de două ori!

Focusează-te pe legumele şi fructele de sezon, a căror prospeţime îţi va oferi necesarul de substanţe nutritive de care are nevoie sistemul tău imunitar. Cele trei categorii importante de nutrimenţi necesari pentru îmbunătăţirea imunităţii sunt zincul, vitamina D şi vitamina C.

Surse valoroase de zinc

Legume precum năut, linte şi fasole, brânzeturi, fructe de mare, ouă, carne de vită, porc şi pui, orez brun, seminţe precum arahide, caju şi migdale – toate sunt alimente bogate în zinc

Ce să consumi pentru necesarul de vitamina D

Pe lângă expunerea la soare, timp de minimum 10 minute, patru zile pe săptămână, poate ajuta şi alimentaţia, într-un procent mai scăzut, ce-i drept. Surse cunoscute de vitamina D sunt uleiurile naturale, laptele fortificat, iaurtul, peştele gras, avocado, ciupercile şi gălbenuşul de ou.

De unde iei vitamina C

Binecunoscutele citrice, kiwi, fructele de pădure, ceaiurile de cătină şi de măceşe, ardeiul gras, broccoli, verdeţurile, roşiile, castraveţii. Doar un pahar de 225 ml de suc de portocale prospăt stors asigură 124 de mg de vitamina C, peste jumătate din doza zilnică recomandată.

Inspiră-te, aşadar, din meniul de mai jos, ales pentru a-ţi oferi substanţele nutritive necesare unui sistem imunitar de fier, dar, în acelaşi timp, prietenos cu silueta ta!

Exemplu de meniu pe trei zile

Ziua 1

Mic dejun

Un ou fiert, pâine prăjită cu avocado şi câteva felii de ardei gras şi un suc de portocale proaspăt stoarse.

Gustare

Fructe de sezon, precum merele şi perele sau un kiwi.

Prânz

Peşte, precum heringul, somonul sau tonul cu garnitură de broccoli tras la tigaie sau de orez brun. Combină cu o salată cu roşii, ceapă şi castraveţi, condimentată cu ulei de măsline extravirgin, mărar şi pătrunjel.

Ceai de cătină sau de măceşe.

Cină

Supă de linte şi ciuperci la grătar cu carne de pui şi salată verde.

Ziua 2

Micul dejun

Iaurt cu cereale şi un sandvici cu pâine integrală, caşcaval şi pui.

Gustare

O mână de migdale, fistic sau alune de pădure.

Tocăniţă de linte sau de fasole cu carne slabă de porc şi cu salată de varză.

O portocală, madarină sau un suc natural de rodii.

Peşte la grătar cu o salată de verdeţuri şi legume proaspete şi guacamole (sos cu avocado şi roşii) pe pâine prăjită.

Ziua 3

Omletă cu ciuperci şi brânză, somon afumat cu pâine prăjită, roşii şi castraveţi.

Gustare

Iaurt cu bucăţi de kiwi proaspăt tăiate.

Prânz

Coaste de vită la cuptor cu garnitură de cartofi natur cu pătrunjel şi salată de varză.

O ceaşcă de ceai de cătină sau de măceşe.

Cină

Pui la grătar cu orez brun şi salată de ardei copt.

@shutterstock