Ştii care e diferenţa dintre probiotice şi prebiotice?
Echilibrul florei intestinale este esenţial pentru o bună funcţionare a sistemului digestiv şi a celui imunitar. Câteva categorii de alimente, care conţine probiotice şi prebiotice, ajută acest echilibru. Află ce înseamnă exact fiecare din aceşti termeni.
Probioticele-microorganisme vii
Termenul probiotic a fost introdus în anii ’60,prin contrast cu antibioticele (care distrug,fără a face diferenţe,şi bacteriile bune,şi cele rele). Probioticele sunt microorganisme vii,care întăresc sistemul imunitarşi ajută digestia.
Prebioticele – hrană pentru probiotice
Prebioticele sunt substanţele aflate în compoziţia legumelor şi fructelor – zaharuri complexe,aşa-numitele fibre – care hrănesc şi încurajează înmulţirea probioticelor. Prebioticele rezistă în diferitele etape ale digestiei şi stimulează dezvoltarea bacteriilor bune,din stomac până în colon.
În ce alimente le găseşti
Probioticele se găsesc în iaurturile neprocesate industrial şi în lactate fermentate,dar şi în zeama de varză acră. Din categoria prebioticelor fac parte celuloza,lactoza,inulina,fructo-oligozaharidele şamd. Spre exemplu,inulina se găseşte în anghinare,sparanghel,banane sau rădăcină de cicoare. Un alt compus prebiotic,pectina,reprezintă fibra solubilă din fructele bune pentru gem (măr,citrice,gutuie). Deci,o băuturăcaldă pe bază de cicoare,în locul cafelei de dimineaţă,sau un măr pe post de gustare te ajută să dai bacteriilor bune hrana de care au nevoie.