Top 5 motive să consumi savuroasele căpşuni în acest sezon

1 capsuni multe jpg jpeg

Ai poftit un an întreg la ele şi abia aşteptai să le adaugi în tarte, smoothie-uri ori să le mănânci ca atare… Vorbim despre căpşunile noastre dragi, autohtone, suculente şi moi, dulci şi foarte, foarte parfumate.

Iată 5 motive în plus să le consumi în acest sezon.

Au efect antiinflamator

Ştiai că 100 de grame de căpşuni pe zi asigură doza zilnică recomandată de vitamina C? În combinaţie cu polifenolii din pulpa acestui fruct au un efect antiiflamator şi antioxidant. Iată de ce o cură cu căpşuni este recomandată celor care suferă de boli reumatismale sau boli care afectează vasele de sânge pe fond antiinflamator, relevă un studiu realizat la Universitatea „Harvard”. Atenţie, evită să le consumi dacă eşti alergic!

2 capsuni jpg jpeg

Te ajută să slăbeşti

Căpşunile au un conţinut redus de sodiu, zahăr şi calorii. În plus, consumate la micul dejun, acestea dau senzaţia de saţietate pe tot parcursul zilei. Studiile mai demonstrează că 1 ceaşcă de căpşuni pe zi stabilizează nivelul glucozei din sânge şi, asociate cu alte alimente, menţin nivelul glicemiei.

Îmbunătăţesc memoria

Studiile realizate de-a lungul anilor de cercetătorii străini  demonstrează că cei care ţin cure prelungite de fructe proaspete (în speţă, de căpşuni) prezintă un risc redus de a face Alzheimer. Motivul? Căpşunile conţin polifenoli, substanţe care stimulează sistemul nervos şi ajută la regenerarea neuronilor.

Previn proliferarea celulelor canceroase

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au realizat un studiu care relevă faptul că antioxidanţii din căpşuni descurajeaza evoluţia celulelor canceroase la nivelul organismului. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 36 de persoane, timp în care cercetătorii au administrat acestora zilnic câte 60 de grame de căpşuni. După o perioadă de şase luni, specialiştii au observat la nivelul celulelor din sânge o involuţie a celulelor cu risc crescut de malignizare.

Sunt un elixir al tinereţii

Aplicate pe ten sub formă de măşti sau consumate ca atare, căpşunile conţin o multitudine de vitamine şi minerale care ajută ţesuturile să rămână tinere şi elastice. Aşadar, o cură de căpşuni în lunile mai-iunie ajută corpul să se revigoreze, iar pielea devine mai frumoasă şi mai luminoasă. De asemenea, ridurile dispar, iar tenul devine lipsit de imperfecţiuni.

@unsplash