Un american obişnuit consumă 42,5 linguriţe de zahăr pe zi. 7 semne că şi tu mănânci prea mult zahăr

1 cioco jpg jpeg

În Statele Unite, o persoană obişnuită consumă o cantitate de zahăr de vreo şase ori mai mare decât acele 6-9 linguriţe recomandate de specialişti pe zi. Consumul excesiv de zahăr e unul dintre cele mai nocive obiceiuri, care poate avea consecinţe importante asupra sănătăţii noastre, însă, în acelaşi timp, e considerat cât se poate de inofensiv de către populaţie.

Asociaţia de Cardiologie Americană susţine că principalele surse de zahăr sunt sucul din comerţ, bomboanele, prăjiturile, biscuiţii, plăcintele, deserturile făcute din lactate, precum îngheţata şi iaurturile îndulcite, şi băuturile din fructe. În ceea ce priveşte femeile, ele trebuie să aibă un aport zilnic nu mai mare de 100 de calorii provenite din zahărul consumat, adică acele şase linguriţe de zahar recomandate de specialişti. Iar bărbaţii pot consuma 150 de calorii provenite din zaharuri, echivalentul a 9 linguriţe de zahăr pe zi. Ce e mai mult de-atât poate dăuna sănătăţii. Dar când ştii că mănânci o cantitate prea mare de zahăr, care sunt semnele?

Îmbătrâneşti prematur

O dietă bogată în zahăr rafinat accelerează îmbătrânirea tenului. Cantitatea mare de zahăr ajunge să creeze nişte compuşi nocivi care interferează cu colagenul şi elastanul din piele. Un studiu realizat în 2014 de americani a scos la iveală faptul că zahărul accelează procesul îmbătrânirii la fel de mult ca fumatul.

Ai inflamaţii

Consumul de zahăr determină apariţia inflamaţiilor din organism, iar aceste inflamaţii pot deteriora vasele de sânge şi arterele, ajungându-se chiar la apariţia bolilor cardiace. De asemenea, tulburările inflamatorii precum psoriasisul şi fibromialgia (o boală cronică caracterizată prin dureri ale muşchilor şi ale ţesutului moale) pot fi exacerbate de un consum crescut de zahăr.

Eşti lipsit de energie

neuronilor orexin, celule ale creierului care

echilibrul

ntre somn

i starea de veghe,

Ai sistemul imunitar slăbit

Bacteriile bune din intenstin – care sunt întreţinute de alimentele bogate în nutrienţi, precum legumele – susţin sistemul imunitar. Dacă nu mănânci mâncare sănătoasă, care să întreţină bacteriile bune, bacteriile nocive, care se hrănesc cu alimentele bogate în zaharuri, îţi vor afecta sistemul imunitar.

Iei în greutate

În timp ce zahărul în sine nu ne îngraşă, cantitatea crescută de calorii o face cu siguranţă. Zahărul rafinat este adesea denumit „calorii goale”, pentru că are un număr crescut de calorii, dar puţini nutrienţi (cum ar fi vitaminele, mineralele, proteinele, grăsimile şi fibrele). Şi, pentru că este foarte simplu şi la îndemâna oricui să consumăm mâncare şi băuturi cu conţinut crescut de zahăr, nu ezităm să o facem de multe ori şi ne pricopsim, astfel, cu câte un surplus inestetic de greutate.

Ştiai că o sticlă de nici jumătate de litru de suc conţine aproape 10 linguriţe de zahăr?

Ţi se face foame repede

Atunci când nivelul zahărului din sânge scade, la numai vreo două ore după masa bogată în zahăr, ţi se şi face foame. Ideea e că, dacă mânânci tot timpul gustări dulci, care sunt lipsite de fibre şi proteine, n-o să simţi niciodată că te-ai săturat. Şi dacă, atunci când ţi se face foame, consumi tot dulce, devine din ce în ce mai greu să rupi cercul vicios.

Eşti deprimat

Multe studii au ajuns la concluzia că zahărul, mai ales cel conţinut de băuturile îndulcite, poate creşte riscul apariţiei depresiei din cauza inflamării din organism, dar şi a deteriorării sistemului nervos, a schimbărilor din receptorii dopaminei şi ai opioidului. JAMA Psychiatry a publicat un studiu care susţine că inflamarea creierului e mai mare cu 30% în cazul pacienţilor care suferă de depresie.