Vrei să slăbeşti şi să ai şi o memorie de fier? Uite ce trebuie să mănânci!
Ceea ce consumăm influenţează capacitatea creierului de a funcţiona la cote maxime. Pentru a putea gândi, a lucra sau a ne concentra, avem nevoie de alimente care să ne îmbunătăţească capacitatea cognitivă.
În plus,a fost dovedit ştiinţific că aceastea ne ajută şi să scăpăm de kilogramele nedorite.
Dieta medieraneană,regimul alimentar indicat
O dietă mediteraneană poate îmbunătăţi funcţia cognitivă,reduce riscul apariţiei bolii Alzheimer şi a bolilor de inimă şi ne ajută să ne ţinem greutatea sub control,arată un studiu recent.
În cadrul cercetării,publicată în revista „Frontiers in Nutrition“,cercetătorii australieni au investigat dacă şi cum dietamediteraneeană poate avea impact asupra proceselor cognitive de-a lungul vieţii. „Rezultatul cel mai surprinzator a fost faptul că s-au constatat efectele pozitive în ţări din întreaga lume. Deci,indiferent de regiune,dieta mediteraneeană are efecte pozitive“,a declarat Roy Hardman,cercetător la Universitatea Swineburne,Australia.
Studiul arată că dieta mediteraneană are efecte pozitive asupra atenţiei,limbajului şi memoriei. În plus, prin această dietă se modifică unii factorii de risc,cum sunt inflamaţiile,şi se modifică profilelele lipidice prin folosirea uleiului de măsline ca principală sursă de grăsimi alimentare.
Ce beneficii mai are acest regim alimentar
Menţinerea greutăţii în limite normale,reducerea obezităţii,îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi a metabolismului energetic celular-sunt alte câteva beneficii pozitive de care se pot bucura cei care ţin o dietă mediteraneană. De asemenea,cercetătorii au subliniat faptul că un astfel de regim alimentar este un instrument esenţial pentru menţinerea calităţii vieţii şi reduce potenţialele afecţiuni care afectează capacitatea cognitivă a unei persoane,cum este demenţa.
Ce presupune dieta mediteraneană
Printre principalele alimente din dieta mediteraneanăse numără:vegetalele,fructele,cerealele,fasolea,seminţele,nucile. Dacă ai te gând să urmezi acest regim alimentar,trebuie să consumi mai puţine lactate şi carne roşie. În schimb,uleiul de măsline nu trebuie să lipsească de la nicio masă. Important este şi consumul de legume şi fructe de sezon în fiecare zi,iar o dată pe săptămână este recomandat să mănânci peşte sau fructe de mare. Cele mai sănătoase variante sunt:macroul,păstrăvul,somonul,heringul şi tonul.