Cartoful dulce, supranumit „cartoful diabeticilor‟, este un adevărat inamic al grăsimilor
Deşi nu este o alegere obişnuită pentru mulţi dintre noi, gustul special al cartofului dulce poate aduce unui prânz alături de cei dragi o notă inedită. În plus, dacă este gătită corect, această legumă îşi va păstra nenumăratele proprietăţi benefice sănătăţii.
Plantă erbacee provenită din America, cartoful a fost folosit, iniţial, ca hrană pentru animale, până când oamenii i-au descoperit calităţile nutritive şi l-au introdus în alimentaţie. La noi se consumă puţine tipuri de cartofi, dar în lume există peste 5.000 de feluri, iar unul dintre ele este cartoful dulce, un adevărat „medicament‟ pentru sănătatea noastră.
Cele mai apreciate beneficii
Fierţi, copţi sau la cuptor, cartofii dulci îţi aduc numeroase nutrimente, dacă ştii să îi găteşti corect. Medicii recomandă consumul lor, pentru că:
Sunt o sursă completă de hrănire. Cartoful dulce are în compoziţie principii active importante precum: amidon, săruri minerale (calciu, cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, potasiu), protide, lipide, vitaminele din grupul B (B1, B2, B6), vitaminele A şi C, acid folic, acid citric şi acid malic. Toate acestea arată ce valoare are cartofului dulce în alimentaţia noastră.
Se mai numesc „cartofii diabeticilor‟, pentru că ţin sub control creşterea glicemiei. Ei conţin fibre care determină amidonul să ardă mai lent, ceea ce înseamnă că nivelul de zahăr din sânge şi al insulinei se menţin la un nivel optim.
Ajută la arderea grăsimilor. Multe femei fug de carbohidraţi atunci când încep o dietă nouă. Specialiştii recomandă introducerea cartofilor dulci în meniu, deoarece amidonul din compoziţie este o substanţă care nu este absorbită total de corp. Nu îngraşă, ba mai mult, oferă saţietate până la următoarea masă.
Recomandat celor cu afecţiuni cardiovasculare. Cartoful dulce conţine vitaminele, minerale şi fibrele necesare sănătăţii inimii şi arterelor; este un aliment fără colesterol şi grăsimi saturate, o legumă minune pentru cei cu probleme cardiovasculare.
Aliment eficient în lupta de combatere a stresului. Datorită mineralelor prezente în compoziţia sa, cum ar fi magneziul sau potasiul, cartoful dulce este un aliat de încredere, care ţine departe stresul şi durerile de cap.
În caz că nu ştiai, cartoful dulceag conţine acid folic şi este recomandat femeilor care doresc să rămână însărcinate.
Bine de ştiut!
Ca să te bucuri pe deplin de valorile sale nutritive, consumă-l fiert, gătit la abur, la cuptor sau copt în coajă. Nu-l lăsa în apă, curăţat, pentru mult timp, deoarece multe substanţe nutritive se pot dizolva în apă.