Cartoful dulce, supranumit „cartoful diabeticilor‟, este un adevărat inamic al grăsimilor

1 cartof dulce shutterstock 775489369 jpg jpeg

Deşi nu este o alegere obişnuită pentru mulţi dintre noi, gustul special al cartofului dulce poate aduce unui prânz alături de cei dragi o notă inedită. În plus, dacă este gătită corect, această legumă îşi va păstra nenumăratele proprietăţi benefice sănătăţii.

Plantă erbacee provenită din America, cartoful a fost folosit, iniţial, ca hrană pentru animale, până când oamenii i-au descoperit calităţile nutritive şi l-au introdus în alimentaţie. La noi se consumă puţine tipuri de cartofi, dar în lume există peste 5.000 de feluri, iar unul dintre ele este cartoful dulce, un adevărat „medicament‟ pentru sănătatea noastră.

Cele mai apreciate beneficii

Fierţi, copţi sau la cuptor, cartofii dulci îţi aduc numeroase nutrimente, dacă ştii să îi găteşti corect. Medicii recomandă consumul lor, pentru că:

Sunt o sursă completă de hrănire. Cartoful dulce are în compoziţie principii active importante precum: amidon, săruri minerale (calciu, cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, potasiu), protide, lipide, vitaminele din grupul B (B1, B2, B6), vitaminele A şi C, acid folic, acid citric şi acid malic. Toate acestea arată ce valoare are cartofului dulce în alimentaţia noastră.

Se mai numesc „cartofii diabeticilor‟, pentru că ţin sub control creşterea glicemiei. Ei conţin fibre care determină amidonul să ardă mai lent, ceea ce înseamnă că nivelul de zahăr din sânge şi al insulinei se menţin la un nivel optim.

Ajută la arderea grăsimilor. Multe femei fug de carbohidraţi atunci când încep o dietă nouă. Specialiştii recomandă introducerea cartofilor dulci în meniu, deoarece amidonul din compoziţie este o substanţă care nu este absorbită total de corp. Nu îngraşă, ba mai mult, oferă saţietate până la următoarea masă.

Recomandat celor cu afecţiuni cardiovasculare. Cartoful dulce conţine vitaminele, minerale şi fibrele necesare sănătăţii inimii şi arterelor; este un aliment fără colesterol şi grăsimi saturate, o legumă minune pentru cei cu probleme cardiovasculare.

Aliment eficient în lupta de combatere a stresului. Datorită mineralelor prezente în compoziţia sa, cum ar fi magneziul sau potasiul, cartoful dulce este un aliat de încredere, care ţine departe stresul şi durerile de cap.

În caz că nu ştiai, cartoful dulceag conţine acid folic şi este recomandat femeilor care doresc să rămână însărcinate.

Bine de ştiut!

Ca să te bucuri pe deplin de valorile sale nutritive, consumă-l fiert, gătit la abur, la cuptor sau copt în coajă. Nu-l lăsa în apă, curăţat, pentru mult timp, deoarece multe substanţe nutritive se pot dizolva în apă.Recente

Mesaje text, relatie, foto shutterstock jpg
3 semne ca ai anxietate relaționala  Sursa foto Shutterstock 2002193720 jpg
autosugestie jpg
Regula 333 sau metoda care te ajută să scapi de anxietate, foto shutterstock jpg
trezitul devreme si starea de spirit, foto shutterstock jpg
Cele mai ascunse secrete ale zodiilor, shutterstock  jpg
Gesturi care lasa celorlalti o impresie proasta  Sursa foto Shutterstock jpg
anxietate shutterstock 1418979635 jpg
Reguli de bune maniere care sunt frecvent încălcate, foto shutterstock jpg
Bomboane jpg
Cum sa faci ca afacerea ta sa conteze 3 strategii pentru succes jpg
semnificatia zilei de nastere foto shutterstock 2031304499 jpg
rugaciuni pentru casnicie trainica shutterstock 178817489 jpg
shutterstock 1647140854 jpg
1 inaltarea sfintei cruci jpg jpeg
concediere   office g1090d99cf 1280 png
fidelitate jpg
Test de personalitate jpg
dinti de aur jpg
menstruatie jpg