Cât de periculoşi sunt pasiv-agresivii. Preiau iniţiativa, promit mai mult decât fac, apoi dau vina pe alţii
Nimeni nu îşi doreşte să intre în conflicte, dar există situaţii în viaţă când trebuie să spui, în mod direct, ce te-a dezamăgit. Important este să găseşti o modalitate diplomată de a te exprima. În caz contrar, există riscul să devii pasiv-agresiv.
Comportamentul pasiv-agresiv implică exprimarea subtilă a sentimentelor negative prin acţiuni, în locul exprimărilor directe. Concret, un pasiv-agresiv evită să spună ce îl macină şi îşi maschează sentimentele prin diferite acţiuni. De exemplu, o persoană pasiv-agresivă, care îşi doreşte să încheie relaţia de cuplu actuală, dar care nu are curaj să îi spună ferm partenerului că vrea să se despartă de el, va face tot ce poate pentru ca relaţia să se încheie, cum ar fi: va lăsa vasele murdare în chiuvetă sau va ignora mesajele şi apelurile primite de la partener.
Copilăria, o influenţă majoră
Toată lumea se poate comporta pasiv-agresiv câteodată, dar când acest lucru devine o obişnuinţă, totul se transformă într-o problemă serioasă. Studiile spun că, în general, acest tip de comportament este influenţat de mulţi factori din copilărie. Cele mai multe persoane pasiv-agresive fie au crescut în familii în care era prezent acest tip de comportament, fie în copilărie nu au fost lăsate să îşi exprime în mod direct sentimentele.
Totodată, această manifestare poate să apară şi în urma unei tragedii în familie, (de exemplu: moartea cuiva drag, un divorţ dureros) sau în urma altei traume. Dificultatea în exprimarea emoţiilor, frica de conflict, teama de respingere sau nevoia de a menţine controlul sunt cauze care pot duce către acest tip de comportament.
- Termenul „pasiv-agresiv‟ a fost introdus în literatura de specialitate de către psihiatrul William Claire Menninger, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El a observat cum anumiţi soldaţi refuzau să asculte ordinele superiorilor, însă nu exprimau acest lucru prin cuvinte, ci prin comportamente.
Indicii de recunoaştere
O persoană pasiv-agresivă se poate comporta, de cele mai multe ori, astfel:
Soluţiile!
Comunicarea şi exprimarea directă a sentimentelor pot ajuta, în mare măsură, la îmbunătăţirea interacţiunilor sociale şi la sănătatea emoţională generală. De asemenea, terapia psihologică este utilă. Cu ajutorul terapeutului, persoana în cauză va înţelege motivele care o duc către acest tip de comportament.
@shutterstock