Ce să iei în considerare când alegi un robot de bucătărie (P)
Probabil vei putea să faci cele mai multe lucruri pe care vrei să le găteşti sau să le coci fără un robot de bucătărie, dar de ce să îţi baţi capul?
Cu un robot de bucătărie poţi economisi timp pentru multe dintre reţetele preferate şi probabil vei putea încerca noi reţete în timpul economisit. Şi, în afară de situaţia în care eşti extrem de vigilent atunci când amesteci lucrurile de mână, un robot de bucătărie va face acest lucru pentru tine mai uşor, dând ca rezultat o textură şi o consistenţă mai bune.
Pentru oricine găteşte în mod regulat (dar şi pentru cei care nu o fac), un robot de bucătărie este genul de aparat despre care crezi că poţi trăi fără el. Asta până când achiziţionezi unul. Odată ce te-ai obişnuit să deţii un robot de bucătărie, ideea de a te întoarce la amestecarea manuală pare de neimaginat.
De aceea, am pus cap la cap un ghid care să te ajute să găseşti cel mai bun robot de bucătărie. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare.
Pentru a găsi cel mai bun robot de bucătărie pentru tine, ar trebui să iei în considerare câteva dintre nevoile şi preferinţele tale principale înainte de a începe căutarea.
1. Nevoile tale de gătit
Stai şi gândeşte-te la ce este posibil să foloseşti acest robot de bucătărie - atât în ceea ce priveşte reţetele pe care le vei face, cât şi cantitatea de mâncare de care ai nevoie de obicei. Dacă faci cadou prietenilor o pâine proaspătă la fiecare sărbătoare sau vrei să faci tranşe mari de prăjituri pentru petreceri, ar trebui să alegi un robot de bucătărie care îţi va permite să faci o mulţime de aluat simultan.
Totodată, un robot de bucătărie poate fi folosit pentru mult mai mult decât produsele de patiserie şi deserturile tipice. Cu accesoriile potrivite îl poţi folosi pentru a prepara paste, ravioli, chifteluţe, unt şi tot felul de alte reţete care ar fi putut părea prea complexe anterior.
Aşadar, gândeşte-te atât la ceea ce găteşti în mod regulat acum, la ce vrei să încerci de acum încolo, cât şi la cantităţile cu care lucrezi de obicei.
2. Gama de preţuri
Dacă vrei un robot de bucătărie pentru a găti reţete mai uşoare sau pentru a face paine din joi în paşti, poţi găsi câteva opţiuni decente sub 400-500 lei. Îţi dacă eşti pregătit să investeşti într-un mixer care să te ajute să faci pâine la 2-3 zile odată şi să găteşti cantităţi industriale de mâncare, majoritatea modelelor vor costa peste 500 lei, chiar undeva spre 1.000 lei. Însă vei avea nevoie de unul dintre acestea doar dacă intenţionezi să prepari cantităţi deosebit de mari de alimente.
3. Greutate
Cu cât este mai greu un robot de bucătărie, cu atât va fi mai robust în timp ce amestecă. Pe de o parte, vrei să fie bun şi rezistent, astfel încât să nu sară de pe blatul de bucătărie. Pe de altă parte, vrei să poţi să îl mânuieşti uşor. Dacă vei ţine robotul pe blatul de bucătărie, greutatea va fi o preocupare minoră. Însă dacă îl vei scoate dintr-un dulap de fiecare dată când îl utilizezi, ar trebui să mergi către un model care nu este prea dificil de ridicat.
4. Setări de viteză
Diferite tipuri de alimente vor solicita viteze diferite de amestecare. Majoritatea modelelor de robot de bucătărie oferă mai multe viteze - de obicei undeva între 3 şi 12 opţiuni diferite.
Toţi roboţii trebuie să aibă o setare de „pornire lentă”, ceea ce facilitează adăugarea de ingrediente – precum făina – în amestec fără a face mizerie. Cele mai multe modele ar trebui să includă, de asemenea, o setare suficient de rapidă pentru a face bezea.
5. Mărimea
Există două considerente principale când vine vorba de dimensiuni:
Cât spaţiu ai disponibil în bucătărie?
Cât de multă mâncare speri să obţii?
În funcţie de răspunsurile la cele două întrebări, poţi găsi o gamă largă de dimensiuni pe piaţă şi, după cum te aştepţi, preţurile vor creşte, în general, pe măsură ce modelele cresc. Dacă vei găti adesea pentru grupuri mari şi vei avea spaţiu, atunci investiţia într-un robot de bucătărie mai mare te va ajuta. Dacă vei pregăti mâncare, în mare parte, pentru propria familie, probabil te poţi descurca cu un model de dimensiuni mici până la medii.