Ce trebuie să ştii despre tipurile de zahăr: de la valoarea nutriţională la doza zilnică recomandată

1 zahar shutterstock 1649448835 jpg jpeg

Nelipsit din reţetele de dulciuri, zahăul este adăugat şi în sosuri, chiar şi în diverse feluri principale. Există mai multe tipuri de zahăr şi, probabil, te întrebi care este cel mai sănătos dintre ele. O fi oare cel brun mai sănătos decât cel alb? Citeşte în rândurile următoare tot ce nu ştiai despre acest ingredient dulce.

Trestia de zahăr şi sfecla de zahăr cresc în zone tropicale. Oamenii extrag sucul din acestea, îi elimină impurităţile şi îl încălzesc până devine un sirop foarte concentrat şi închis la culoare, numit melasă. Siropul este turnat într-o maşinărie care îl va roti atât de repede, încât cristalele de zahăr se vor separa de melasă. De aici, procesul devine diferit pentru fiecare soi de zahăr în parte: cel alb este rafinat în continuare, până nu mai conţine nicio urmă de melasă; cel brut sau natural este procesat mai puţin decât cel alb şi încă mai are melasă; cel brun este zahărul alb rafinat, la care i se adaugă un strat de sirop, pentru a-i conferi un gust şi o aromă aparte. 

Valoarea nutriţională  

Adevărul este că ambele soiuri aduc un aport caloric similar. De exemplu, o linguriţă (patru grame) fie de zahăr brun, fie de zahăr alb are undeva la 15-16 calorii. În timp ce cristalele de zahăr alb rafinat sunt, practic, calorii goale, cel brun conţine minerale precum fier, calciu, potasiu şi magneziu, datorită melasei. Din păcate, aceste concentraţii de nutrimente sunt atât de nesemnificative încât nu vor aduce beneficii sănătăţii tale.  

Cele mai cunoscute soiuri de zahăr brun şi brut   

Zahărul brun are textura nisipului umed şi are un gust mai blând, de caramel. Tipurile de zahăr brut, turbinado şi muscovado, au cristalele mai mari şi o textură mai uscată. Soiul turbinado sau demerara este originar din Guiana din America de Sud, însă majoritatea produselor provin astăzi din Mauritius, Africa. În plus, este parţial procesat, conţine aproape 3,5% de melasă în greutate şi are o culoare aurie, mult mai deschisă. Soiul muscovado sau „zahărul din Barbados“ este nerafinat, iar melasa nu a fost îndepărtată (6,5% din greutate). Are o culoare brun-închisă şi o aromă foarte puternică. Cristalele sunt mai groase şi mai lipicioase decât zahărul brun obişnuit. Zahărul brut (crud) nu este comercializat pentru consumatori din cauza impurităţilor. Dacă vei citi pe etichetă zahăr „brut“, vei găsi, de fapt, soiul turbinado. Nu te lăsa păcălit nici de expresia „suc de trestie evaporat“: este doar zahăr şi nu un suc. 

Cum le foloseşti în reţete 

Zahărul brun îşi păstrează umiditatea, de aceea este potrivit să-l adaugi în produsele de patiserie, cum ar fi prăjiturile sau brioşele, pentru a deveni moi ori în sosuri şi glazuri. În schimb, zahărul alb permite mai mult aer în aluat, de aceea rămâne alegerea perfectă pentru produsele de patiserie care au nevoie de creştere, precum sufleuri sau bezele.  

Doza zilnică recomandată 

Asociaţia Americană a Inimii recomandă nu mai mult de nouă linguriţe (37,5 g) de zahăr adăugat pe zi, în cazul bărbaţilor, şi şase linguriţe (25 g) de zahăr adăugat, în cazul femeilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le recomandă adulţilor şi copiilor un consum de zahăr mai mic de 10%, adică şase linguriţe pe zi, din totalul de surse de energie. Consumul excesiv de zahăr rafinat duce la apariţia bolilor de inimă, a diabetului de tip 2 şi a obezităţii.  

Cum să prepari zahăr brun acasă 

Ai nevoie de 250 g zahăr alb rafinat şi de melasă: o lingură pentru o culoare mai deschisă ori două linguri pentru o culoare mai închisă. Dacă nu găseşti melasă la supermarket, poţi face zahăr brun din suc natural de struguri, amestecat din când în când şi lăsat să fiarbă una-două ore, până scade şi se îngroaşă. Adaugă siropul peste zahăr şi, cu ambele mâini, încorporează ingredientele până ce zahărul s-a colorat.  

Cum depozitezi zahărul  

Păstrează zahărul într-un recipient etanş, închis la culoare şi rezistent la umiditate şi mirosuri puternice. Depozitează-l într-un loc uscat şi răcoros.  

Produsele cu zahăr trebuie să eviţi pentru o dietă echilibrată sunt:  

  • Băuturile carbogazoase; 
  • Sucurile naturale din fructe: au aceeaşi cantitate de zahăr ca şi băuturile răcoritoare. Optează pentru consumul fructelor întregi; 
  • Dulciurile; 
  • Produsele de patiserie; 
  • Fructele conservate în sirop; 
  • Alimentele cu conţinut scăzut în grăsimi; 
  • Alimentele procesate. 

FOTO Shutterstock.com 



Recente

shutterstock 1742654276 jpg
cuplu face calcule 2229856785 jpg
clickpentrufemei ro (19) jpg
Semne ca iti neglijezi sanatatea mintala  Sursa foto shutterstock 2200959479 jpg
shutterstock 1292534521 jpg
shutterstock 551342416 jpg
shutterstock 1010662003 jpg
shutterstock 2077653295 jpg
Taci pentru a evita conflictele  Sursa foto shutterstock 2253955075 jpg
Esti o persoana toxica fara sa stii  Sursa foto shutterstock 1389422705 jpg
Minciuni, obsesie și iluzia fericirii în cartea „Roșu murdar” png
shutterstock 373552009 jpg
shutterstock 2004352769 jpg
shutterstock 2349783369 jpg
shutterstock 2165936661 jpg
Test de personalitate  Esti diplomat sau direct  Sursa foto shutterstock 620872658 jpg
shutterstock 1823248277 jpg
Pierderea timpului are efecte benefice  Sursa foto shutterstock 1829531144 jpg
Ce inseamna acceptarea unui pahar cu apa la interviul de angajare  Sursa foto shutterstock 36868639 jpg
shutterstock 2471109131 jpg