Cele mai bizare diete din lume

1 shutterstock 1686718261 jpg jpeg

Ce nu mănâncă omul pentru a slăbi! Căci, vorba aceea, câte bordeie, atâtea obiceie, iar proverbul nu a ocolit nici dietele. Dacă ţi s-a părut bizar să slăbeşti mâncând cârnaţi şi cartofi prăjiţi, cum te sfătuieşte dieta Atkins, sau să obţii o siluetă suplă ţinând dieta cu... somn, ţi s-a părut bine - sunt diete de domeniul bizarului. Dar, când vine vorba de siluetă, imaginaţia merge şi mai departe!

De-a lungul anilor, oamenii au fost din ce în ce mai preocupaţi de proporţiile fizice, mai întâi din motive estetice, iar mai apoi şi din motive de sănătate. Se ştie că cea mai eficientă metodă de a le obţine pe amândouă este hrană sănătoasă - cu minim de prăjeli şi zahăr şi maxim de legume şi fructe proaspete -, porţii adecvate şi mişcare fizică. Dar, când îţi trece pe la nas mirosul de mici, când amandinele din vitrina cofetăriei îţi fac cu ochiul, când canapeaua te ţine atât de frumos în braţe, eşti tentată să laşi viaţa sănătoasă pe mâine. Şi inventezi, în schimb, tot felul de diete, care mai de care mai de ordinul fantasticului, sperând că îţi vor salva silueta şi colonul. Partea şi mai ciudată este că unele, cel puţin pe timp scurt, funcţionează.

Citeşte şi: Dieta cu serotonină: sfaturi de alimentaţie pentru o stare de bine

Dieta cu banane din Japonia

Această dietă cel puţin curioasă şi-a făcut apariţia în 2008, în Japonia. A fost inventată de o farmacistă care a vrut să-şi ajute soţul supraponderal să slăbească. Femeia l-a hrănit cu o banană şi cu un pahar de apă în fiecare dimineaţă, apoi cu orice i-a poftit inima la prânz şi la cină. Singurul inconvenient a fost că mâncarea se termina când omul nu se săturase - când se simţea 80% plin.

Bărbatul a reuşit astfel să piardă 16 de kilograme, iar soţia a povestit totul pe reţelele ei de socializare. Ca urmare, dieta a devenit un trend naţional. Iar, după ce un cântăreţ celebru a dus povestea mai departe într-un interviu televizat, bananele au dispărut din supermarketurile japoneze, iar statul nipon a fost nevoit să crească importul de banane în acel an.

Dieta cu aer din Franţa

În special naţiunile mai plinuţe, cum ar fi SUA şi Marea Britanie, cred că franţuzoaicele au nişte gene speciale care le menţin slabe toată viaţa, indiferent de cât unt pun în piureul de cartofi. Adevărul este însă că, femeile din Franţa sunt la fel de obsedate de diete ca şi cele din restul lumii, ba merg chiar pănâ-n pânzele albe pentru a-şi menţine silueta.

În februarie 2010, revista franceză pentru femei Grazia, a introdus cititoarelor dieta cu...aer. Aceasta presupune prepararea mâncării, care poate fi absolut orice, plasarea ei pe o farfurie, umplerea unei furculiţe sau a unei linguri cu această mâncare, aducerea tacâmului la gură, inhalarea mirosului irezistibil, plasarea tacâmului la fel de plin înapoi pe farfurie şi părăsirea mesei. În cazul în care preparatul este greu de rezistat, revista a publicat şi reţete mai puţin tentante, cum ar fi o supă ce conţine doar apă şi sare.

Citeşte şi: Nevoia de dulce

Dieta omului din peşteră din Suedia

În 1993, un grup de nutriţionişti suedezi au analizat alimentaţia omului modern şi a decis că nu este bună. Mâncărurile grase şi procesate, pline de sare, zahăr şi de chimicale sunt un motiv esenţial pentru care oamenii devin tot mai rotunji şi mai bolnavi. Astfel, au lansat dieta omului din peşteră. Această reproduce regimul alimentar al oamenilor din epoca Paleolitică, de acum 10.000 de ani.

Ideea nutriţioniştilor suedezi a fost că noi, cei de azi, suntem genetic la fel ca strămoşii noştri şi că majoritatea problemelor moderne de sănătate pot fi atribuite schimbărilor în alimentaţie. Ca atare, conform acestei diete, meniul trebuie să includă: peşte, carne, legume proaspete, fructe, nuci, seminţe şi rădăcinoase. Sunt interzise, în schimb, lactatele, ouăle, leguminoasele (fasole, orez, linte stc), zahărul şi sarea. Dieta rămâne, însă, contestată, în special de oamenii industriei alimentare.