Respectă și în vacanță regulile de aur pentru sănătatea dinților celor mici!

Când vine vorba de sănătatea dentară, măsurile de prevenție sunt foarte importante, deoarece acestea pot să prevină probleme care ar putea să apară în viitor. Iată care sunt cele mai importante reguli pentru sănătatea dentară a copiilor! 

image

Pentru că există nenumărați copii care încă nu știu regulile de îngrijire dentară și foarte mulți părinți, crescuți cu teama de stomatolog, la inceputul vacanței de vara, Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog, specializat în ortodonție, a elaborat un set reguli pentru sănătatea dentară a copiilor, pe termen lung.

Dinții de lapte au nevoie de îngrijire

Cariile neglijate la nivelul dinților de lapte duc la probleme ce afectează următoarea dentiție, adică dinții permanenți, astfel apare nevoia stomatologiei pediatrice. „Trebuie să începeți periajul dinților copiilor imediat după apariția primului dințisor, adică de la vârsta de 5-6 luni să inițiați educația de sănătate orală și să vă învățați copilul să se spele pe dinți de 2 ori pe zi”, îndeamnă medicul. 

tehnici pentru un periaj corect

Părintele este cel care trebuie să spele copilul pe dinți la început, până la 2 -3 ani și apoi trebuie să îl supravegheze până la 6 ani. Este indicat să utilizăm o pastă de dinți cu fluor adaptată vârstei, care se aplică pe periuță cât un bob de mazăre. De asemenea, periuța trebuie să aibă peri moi și să se folosească mai întâi pe suprafețele interioare ale dinților, de la gingie spre vârful dintelui, și apoi pe suprafețele exterioare. Spălatul pe dinți se efectuează de 2 ori pe zi. 

Suzeta trebuie eliminată până la 2 ani

După 2 ani, obiceiurile vicioase, precum suzeta sau suptul degetului, pot influența negativ dezvoltarea maxilarelor și erupția dinților, putând favoriza apariția anomaliilor dento-maxilare. Copilul trebuie dezobișnuit prin încurajare, nu trebuie certat, el trebuie lăudat atunci când nu suge degetul sau nu utilizează suzeta. Ne putem ajuta de aplicarea unor soluții cu gust amar pentru descurajare.

Prima vizită la stomatolog contează 

Este important ca cei mici să fie familiarizați cu vizitele periodice la medici stomatologi care dețin abilități în relaționarea cu copiii. Prin monitorizarea o dată la 6 luni a creșterii și dezvoltării dinților, medicii pot anticipa eventualele probleme dentare la copii, intervenind la timp pentru rezolvarea acestora. Periajul zilnic efectuat acasă, trebuie completat cu tratamente specifice copiilor in cabinetul stomatologic, precum: însușirea unei tehnici corecte de periaj și informarea adaptată cu privire la schimbarea dentiției, igienizarea profesională în cabinet, aplicarea de geluri concentrate cu fluor la 6 luni, sigilarea șanțurilor dentare - metodă de prevenție eficientă, care împiedică apariția cariilor. 

Când se recomandă controlul ortodontic

Se recomandă efectuarea unui prim consult de către medicul specialist ortodont în jurul vârstei de 6-7 ani, acesta fiind cel care poate aprecia daca există o dezvoltare corectă a maxilarelor, dacă dinții au spațiu suficient pe arcadă pentru erupție. Medicul ortodont stabilește momentul intervenției și ce fel de aparat trebuie aplicat, dacă dinții permanenți nu erup sau erup într-o poziție incorectă. La copii și adolescenți, pentru că sunt în perioada de creștere, rezultatele se obțin mai ușor, mai rapid și pe termen mai lung, față de adulți. 

image

Sursă foto: Shutterstock