Legătura neştiută dintre răceli şi durerile de dinţi. De unde apare confuzia?

1 shutterstock 545702218 jpg jpeg

Ai răcit, tuşeşti, îţi curge nasul, nu ai chef de nimic? Şi ca şi când nu ar fi de ajuns, te mai dor şi dinţii. Poate că te întrebi de unde a părut şi durerea aceasta?

Când ai răcit sau ai gripă, durerea apare în diferite părţi ale corpului, şi nu este neobişnuit ca şi dinţii să fie implicaţi în tot acest proces. Dar de ce se întâmplă acest lucru?

Inflamaţia sinusală (sinuzita), cea mai frecventă cauză

De menţionat că răceala poate provoca inflamaţii ale căilor nazale. „Molarii superiori sunt aşezaţi direct sub sinusuri, iar nervii lor sunt extrem de sensibili la orice durere sau presiune. Când, din cauza unei răceli, sinusurile se umplu de mucus şi apasă pe nervi sau se inflamează, durerea poate apărea în molari pe una sau pe ambele părţi ale arcului superior. Mai exact, inflamaţia ajunge la sinusuri (sinuzită), iar apropierea dintre sinusuri şi osul maxilarului provoacă durere dinţilor. Acest lucru se întâmplă deoarece sinusurile inflamate ating vârful rădăcinii dintelui. Disconfortul molar se poate agrava atunci când strănuţi sau tuşeşti.”, aflăm de la chirurgul implantolog Lorelei Nassar, reprezentant Noris în România.

De unde apare confuzia?

stanga
dreapta
2 dsc 0145 jpg jpeg

Persoanele care acuză dureri de dinţi când sunt răcite, când au gripă sau sinuzită, pot crede că durerea este cauzată de un abces sau de carii dentare. În realitate, aceasta ar putea fi cauzată de presiunea sinusurilor nazale şi inflamaţia acestora şi , comparativ cu cea generată, de exemplu, de o infecţie la rădăcina unui dinte, acestea sunt două tipuri foarte diferite de durere.

Prin urmare, legătura dintre frig şi durerea de dinţi nu are nimic de-a face cu sănătatea bucală, ci este o consecinţă directă a sinuzitei în curs de desfăşurare.

Învaţă să distingi durerile şi cauzele lor

„Durerea cauzată de o infecţie dentară este pulsantă şi variază constant ca intensitate. În plus, este uşor de identificat în interiorul gurii, deoarece este de obicei localizată pe un singur dinte şi este adesea însoţită de roşeaţă şi umflare a gingiilor. Pe de altă parte, durerea de dinţi cauzată de sinuzită (sau presiunea sinusală) implică toţi molarii de sub sinusul afectat şi poate fi asociată cu dureri în obraji şi cap. Este o durere foarte profundă şi constantă, dificil de localizat şi care scade doar pe măsură ce congestia nazală scade. În cele mai multe cazuri, cei care suferă de dureri de dinţi sinusale pot mânca şi bea fără a creşte durerea.”, punctează dr. Nassar (foto), de la Clinica de Implantologie dr. Lorelei Nassar.

Ce soluţii există?

Din păcate, atunci când sinusurile sunt infectate nu există nicio modalitate de a preveni durerea de dinţi cauzată de sinuzită. Cel mai bun mod de acţiune este să bei multe lichide, pentru a elimina congestia. Cu toate acestea, administrarea de paracetamol sau ibuprofen  poate ajuta la rezistenţa simptomelor dureroase. Cu toate acestea, înainte de a lua medicamente, este întotdeauna bine să soliciţi sfatul medicului, care va evalua, de asemenea, dacă este necesar un tratament cu antibiotice pentru a elimina infecţia şi, prin urmare, şi durerea de dinţi.

În schimb, dacă durerea de dinţi este limitată, ar putea fi vorba despre o infecţie a cavităţii bucale. În acest caz, este necesar să contactezi medicul stomatolog, pentru a putea interveni în timp util asupra problemei.

@shutterstock, arhivă