Stresul poate cauza bruxism, o uzură importantă a dinților. Cele mai bune metode de tratament

Stresul este una dintre cauzele care pot provoca bruxism, acea uzură dentară caracterizată prin scrâșnirea dinților. Concret, din cauza stresului, dinții pot deveni uzați și chiar crăpați sau ciobiți. Cum prevenim acest lucru, dar și care este cea mai bună metodă de tratament? 

image

Cauzele bruxismului sunt discutabile, însă medicii sunt de părere că scrășnirea dinților din timpul nopții poate să apară în funcție de stresul acumulat în timpul zilei. Fiecare reacționăm diferit la stres, iar bruximul este o reacție des întâlnită. Între 10 și 30% din populație suferă de bruxism, care însă în 5% din cazuri are manifestări intense la nivelul articulației temporo-mandibulate cu dureri, contractura musculară sau limitarea deschiderii gurii.

„Atunci când sistemul nostru imunitar este slăbit, compensăm acest dezechilibru cu anumite obiceiuri nesănătoase care ne creează un confort psihic, așa cum sunt scrâșnitul dinților sau încleștarea. În plus, din cauza nivelului crescut al hormonului stresului (cortizol), sistemul imun este compromis, ceea ce poate provoca inflamație cu apariția gingivitei și a periodontitei‟, explică Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont. 

SIMPTOMELE BRUXISMULUI 

Riscurile netratării bruxismului, pe care foarte multe persoane îl cataloghează ca pe o afecțiune generată de stres, au urmări grave asupra sănătății și a esteticii dentare.

„La nivelul smalțului apare deteriorarea accentuată, dinții devin scurți, se pot fractura ușor, iar când uzura ajunge la dentină apar sensibilitatea și durerea. Dacă ne referim la bruxismul pe timpul nopții fie pacientul este atenționat de cei din jur de această manifestare, fie resimte dimineața când se trezește tensiuni musculare crescute la nivelul articulației, limitări la mișcarea de deschidere a gurii, durere de cap, în zona tâmple-urechi, zona cervicală, mușcarea obrajilor pe interior. Atunci când la nivel articular nu există o adaptabilitate a țesuturilor apar tensiune musculară, dureri de cap, zgomote, clicuri la deschidere-închidere, devierea mandibulei. Acela este momentul în care este esențial un consult stomatologic pentru că situația se poate agrava.‟, subliniază Dr. Denisa Zaharia. 

cELE MAI BUNE METODE DE TRATAMENT

Metodele de tratament în cazul bruxismului, cea mai frecventă afecțiune dentară generată de stres, variază în funcție de gravitatea cazului și de evaluarea din cabinetul medicului stomatolog.

 „În cazurile ușoare, cu bruxism moderat, când nu detectăm un dezechilibru ocluzal, se poate aplica o gutieră, un dispozitiv detașabil rigid sau elastic pe una dintre arcade pentru a evita venirea în contact a suprafețelor dentare antagoniste și uzura accentuată. În cazuri severe, tratamentul este de cele mai multe ori complex. Atunci când există modificări articulare evidențiate clinic, dar și la nivelul unei tomografii articulare, trebuie să stabilizăm poziția mandibulei, astfel încât să existe echilibru la nivelul musculaturii și al articulației. Acesta se obține printr-o gutieră specială, realizată în urma unor investigații specifice, pe care pacientul trebuie să o poarte tot timpul, zi și noapte timp de câteva luni până obținem contacte stabile. Ulterior, în cadrul unei echipe interdisciplinare ortodont – protetician, stabilim planul de tratament: aparat dentar urmat de tratament protetic cu refacerea  morfologiei dinților astfel încât să existe contacte echilibrate multiple și simultane  la nivelul tuturor dinților.‟, explică Dr. Denisa Zaharia.

De asemenea, vizitele periodice la cabinetul stomatologic reprezintă cea mai bună metodă de prevenție și detectare timpurie a oricărei probleme pentru a proteja dinții, țesuturile gingivale și articulația temporomandibulară de impactul stresului asupra sănătății orale. 

image

(Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont)

FOTO: Shuterstock