Cum a modificat pandemia obiceiurile alimentare ale românilor. Află ce au mâncat mai mult!

Peste 40% dintre români au mâncat mai multe fructe şi legume în perioada pandemiei, conform unui sondaj recent. Măsurile de izolare impuse pentru a opri pandemia Covid-19 au întors românii către bucătăria proprie. Astfel, 92% dintre respondenţi spun că preferă gătitul în casă în timp ce 20% au ales să comande mâncare.
Criza i-a făcut pe români şi să fie mai interesaţi de coacerea propriei pâini acasă (31%), precum şi de prăjituri şi torturi (31%). Conform sondajului efectuat de Upfield, imediat după relaxarea restricţiilor din luna mai, oamenii intenţionează să-şi păstreze obiceiurile alimentare în situaţia actuală, mai mult de jumătate dintre respondenţi (53%) spunând că vor continua să cumpere aceeaşi cantitate de produse de la aceleaşi mărci preferate. Doar un sfert sunt hotărâţi să cumpere mai puţin, dar rămân în continuare la produsele şi mărcile în care au încredere.
Cercetările subliniază că românii tind să improvizeze mai mult în bucătărie chiar şi pe timp de pandemie. Majoritatea respondenţilor s-au descurcat cu ce au găsit în cămară (42%) şi nu au planificat mesele cu o săptămână înainte. Mai puţin de un sfert au cedat poftelor de moment şi au mâncat mereu când au simţit că le este foame. Gătirea mâncării acasă este în continuare considerată o activitate importantă pentru majoritatea românilor. Astfel, 68% dintre aceştia au petrecut o oră sau mai mult în bucătărie pentru a găti şi doar 32% au pregătit mese în doar 15-30 de minute.
Brânzeturile, preferate pentru sandvişuri
Pentru perioada studiată, sandvişurile au fost considerate în mare măsură un aliment ocazional, deoarece 40% dintre respondenţi au pregătit sandvişuri săptămânal. În timpul pandemiei românii au considerat sandvişurile potrivite mai degrabă pentru micul dejun (37%) sau o gustare în timpul zilei (33%). Cu toate acestea, un sfert l-au văzut ca o opţiune pentru orice masă a zilei.
Respondenţii au afişat preferinţe relativ conservatoare cu privirea la conţinutul sandvişurilor. Brânzeturile conduc detaşat în opţiunile românilor pentru sandvişuri cu 84% dintre respondenţi optând pentru ele. Salamul vine pe locul doi, fiind ales de 67% dintre respondenţi. Pentru mai mult de jumătate din participanţii la cercetare, legumele sunt întotdeauna parte din sandvişuri. Humusul şi salata de vinete sunt mai bine poziţionate în preferinţe decât carnea şi ouăle.