Cum ne influenţează dulciurile din copilărie preferinţele culinare. Ce au aflat cercetătorii?

1 shutterstock 96710125 jpg jpeg

├Äntotdeauna ne face pl─âcere s─â consum─âm preparatele pe care bunica sau mama ni le g─âtea cu mare drag, ├«n copil─ârie. Chiar ┼či ├«n restaurante cunoscute exist─â mul┼úi buc─âtari care promit c─â reproduc ├«n mod exact gustul copil─âriei. De ce suntem at├ót de atra┼či de aceste m├ónc─âruri?

Un studiu a constatat c─â ingerarea gr─âsimilor ┼či a zah─ârului ├«n copil─ârie poate avea un impact semnificativ asupra intestinului pentru tot restul vie┼úii, indiferent dac─â vei ├«ncepe la maturitate s─â m─ân├ónci mai s─ân─âtos, arat─â News24. O echip─â de cercet─âtori s-au concentrat pe studiul microbiomului intestinal ┼či au aflat c─â alimentele ┼či medicamenele, precum antibioticele, pot afecta microbiomul intestinului uman, la care la r├óndul s─âu afecteaz─â modul ├«n care func┼úioneaz─â corpul. 

Ce este microbiomul intestinal?

Microbiomul intestinal se refer─â la gama de microorganisme, cum ar fi bacteriile, virusurile ┼či ciupercile, din tractul intestinal. Microbiomul intestinal al fiec─ârei persoane este unic. Multe dintre aceste microorganisme sunt benefice pentru func┼úionarea normal─â a corpului, iar un corp s─ân─âtos tinde s─â aib─â un echilibru ├«ntre aceste organisme. Cu toate acestea, dac─â exist─â un dezechilibru alimentar, corpul devine vulnerabil la boli.

stanga
dreapta
2 macheta cpf 17 jpg jpeg

Cercet─âtorii de la Universitatea din California au realizat studiul pe ┼čoareci, pentru a ar─âta cum dieta din copil─ârie poate influen┼úa bacteriile intestinale, chiar ┼či dup─â maturizarea organismului: ÔÇ×Am studiat ┼čoareci, iar efectul pe care l-am observat este echivalent cu copiii care au o diet─â occidental─â, bogat─â ├«n gr─âsimi ┼či ├«n zah─âr. Microbiomul intestinal este afectat p├ón─â la ┼čase ani, dup─â pubertate, iar oamenii tind s─â consume acelea┼či alimente pe care le-au consumat ┼či ├«n copil─ârie. Oamenii pot fi toat─â via┼úa atra┼či de aceste alimente. Este ca o mic─â dependen┼ú─âÔÇŁ,  spus Theodore Garland, unul dintre cercet─âtorii studiului.

Cite┼čte ┼či: Cum poate m├óncarea s─â ne influen┼úeze starea de spirit ┼či care sunt cele mai bune alimente pentru a combate depresia

├Än cadrul studiului, echipa a hr─ânit jum─âtate dintre ┼čoareci cu o diet─â s─ân─âtoas─â, iar cealalt─â jum─âtate cu o diet─â nes─ân─âtoas─â, timp de 3 s─âpt─âm├óni. La 14 s─âpt─âm├óni de la studiu, cercet─âtorii au examinat modul ├«n care dietele au afectat intestinul. Dieta nes─ân─âtoas─â, bazat─â pe gr─âsimi ┼či pe zah─âr, reduce abunden┼úa de microorganisme din intestin ┼či d─â dependen┼ú─â, chiar ┼či dup─â ani ani de zile. ├Än schimb, ┼čoarecilor c─ârora li s-au administrat alimente s─ân─âtoase s-au bucurat de o cre┼čtere a bacteriilor intestinale bune, bacterii despre care se crede c─â sunt responsabile pentru cantitatea de energie pe care organismul o produce.

Surs─â foto: Shutterstock Recente

refuz   nu   shutterstock 2124337634 jpg
Tik Tok jpg
Sfintii Petru si Pavel shutterstock 1852640023 jpg
femeie tanara interviu job ingrijorata dec 3 2010 6 42 pm jpeg
DSC 0243 jpg
Cum po┼úi avea un p─âr bogat ┼či s─ân─âtos, chiar dac─â ├«l coafezi zilnic jpeg
Parinti imaturi  jpg
inghetata foto shutterstock
gandac de bucatarie shutterstock 1102601966 jpg
sport jpg
pasta de dinti   shutterstock 1294381117 jpg
shutterstock 1358046383 jpg
Carne jpg
carton 1 png
Baterie descarcata jpg
Tigare electronica jpg
Narcisism jpg
Rusalii shutterstock 2151194551 jpg
Intalnire jpg
muzica casti shutterstock