Cum ne influenţează dulciurile din copilărie preferinţele culinare. Ce au aflat cercetătorii?

1 shutterstock 96710125 jpg jpeg

Întotdeauna ne face plăcere să consumăm preparatele pe care bunica sau mama ni le gătea cu mare drag, în copilărie. Chiar şi în restaurante cunoscute există mulţi bucătari care promit că reproduc în mod exact gustul copilăriei. De ce suntem atât de atraşi de aceste mâncăruri?

Un studiu a constatat că ingerarea grăsimilor şi a zahărului în copilărie poate avea un impact semnificativ asupra intestinului pentru tot restul vieţii, indiferent dacă vei începe la maturitate să mănânci mai sănătos, arată News24. O echipă de cercetători s-au concentrat pe studiul microbiomului intestinal şi au aflat că alimentele şi medicamenele, precum antibioticele, pot afecta microbiomul intestinului uman, la care la rândul său afectează modul în care funcţionează corpul. 

Ce este microbiomul intestinal?

Microbiomul intestinal se referă la gama de microorganisme, cum ar fi bacteriile, virusurile şi ciupercile, din tractul intestinal. Microbiomul intestinal al fiecărei persoane este unic. Multe dintre aceste microorganisme sunt benefice pentru funcţionarea normală a corpului, iar un corp sănătos tinde să aibă un echilibru între aceste organisme. Cu toate acestea, dacă există un dezechilibru alimentar, corpul devine vulnerabil la boli.

Cercetătorii de la Universitatea din California au realizat studiul pe şoareci, pentru a arăta cum dieta din copilărie poate influenţa bacteriile intestinale, chiar şi după maturizarea organismului: „Am studiat şoareci, iar efectul pe care l-am observat este echivalent cu copiii care au o dietă occidentală, bogată în grăsimi şi în zahăr. Microbiomul intestinal este afectat până la şase ani, după pubertate, iar oamenii tind să consume aceleaşi alimente pe care le-au consumat şi în copilărie. Oamenii pot fi toată viaţa atraşi de aceste alimente. Este ca o mică dependenţă”,  spus Theodore Garland, unul dintre cercetătorii studiului.

Citeşte şi: Cum poate mâncarea să ne influenţeze starea de spirit şi care sunt cele mai bune alimente pentru a combate depresia

În cadrul studiului, echipa a hrănit jumătate dintre şoareci cu o dietă sănătoasă, iar cealaltă jumătate cu o dietă nesănătoasă, timp de 3 săptămâni. La 14 săptămâni de la studiu, cercetătorii au examinat modul în care dietele au afectat intestinul. Dieta nesănătoasă, bazată pe grăsimi şi pe zahăr, reduce abundenţa de microorganisme din intestin şi dă dependenţă, chiar şi după ani ani de zile. În schimb, şoarecilor cărora li s-au administrat alimente sănătoase s-au bucurat de o creştere a bacteriilor intestinale bune, bacterii despre care se crede că sunt responsabile pentru cantitatea de energie pe care organismul o produce.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

1762850981 rGLC png
leasing png
top view online psychologist concept jpg
toamna jpg
bride putting earrings jpg
calendar ortodox 2018 27 octombrie sfantul dimitrie basarabov jpeg
2150936613 jpg
Gestionarea eficienta a unui credit nevoi personale Sfaturi de baza jpg
7955 jpg
portrait young blonde woman posing jpg
gold aesthetic wallpaper with hand wearing rings jpg
portrait human being depicted with angel wings jpg
pexels yankrukov 7233912 jpg
impressed speechless cute ginger girl hearing stunning gossip covering mouth form amazement shoo jpg
evi t 9Gs0qk9Z3WU unsplash jpg
full shot woman meditating home (1) jpg
Poza de cover  Cand este momentul potrivit sa mergi la un psiholog Semne si indicii de luat in considerare O femeie la birou, laptop, dificultati psiho emotionale jpg
alexander grey QGQz IBBl5w unsplash jpg
4eab443c 60d0 4c1f b275 7df48390e433 jpg
1755167796 6qH1 jpg