Cum poate mâncarea să ne influenţeze starea de spirit şi care sunt cele mai bune alimente pentru a combate depresia

1 shutterstock 1028139856 jpg jpeg

Alimentaţia are un rol important în viaţa noastră. Mâncarea din abundenţă sau lipsa ei ne poate influenţa starea de spirit, ea fiind direct legată de emoţii.

Depresia este o boală mintală care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Prin urmare, au fost efectuate numeroase cercetări pentru a găsi modalităţi prin care oamenii, care suferă de această boală, să îşi regleze starea de spirit. Una dintre cele mai bune metode pe care cercetătorii le recomandă este alimentaţia sănătoasă. De ce?

Creierul, ca orice organ din corpul nostru, are nevoie de substanţe nutritive pentru a funcţiona optim (creşterea şi reînnoirea celulelor, sinapselor şi neurotransmiţătorilor). Nutrienţii sunt esenţiali pentru a menţine creierul sănătos şi pentru a combate procesele dăunătoare, cum ar fi inflamaţiile. De aceea, o dietă nesănătoasă şi dezechilibrată te poate face să te simţi vulnerabil şi ar putea fi un factor major al stărilor proaste de spirit.

Alimente asociate cu bunăstarea emoţională

Dacă la primul instinct am putea crede că pizza, ciocolata sau pastele ne pot aduce o stare bună de spirit, acest lucru este greşit. Alimentele corecte de care creierul nostru are nevoie sunt cele bogate în: omega-3, fibre, probiotice, antioxidanţi şi vitamine. Iată care sunt acestea!  

Alimente bogate în omega-3. Acizii graşi omega-3 sunt importanţi la dezvoltarea creierului. Ei ajută la reducerea simptomelor depresive şi au efect antiinflamator. Surse bune de alimente omega-3 sunt: peştii graşi (somon, păstrăv, macrou, hering, ton) sau surse vegetale (seminţe de chia, nuci, fasole, edamame, seminţe de cânepă).

Alimente bogate în fibre. Fibrele dietetice reprezintă nutrienţi importanţi care asigură funcţionarea optimă a intestinului. Intestinul comunică direct cu creierul, de aceea s-a demonstrat că dietele bogate în fibre reduc simptomele depresiei. De pildă, femeile au nevoie de 25 g pe zi, iar bărbaţii de 38 g. Printre alimentele integrale bogate în fibre se numără: ovăz, orz, porumb, orez sălbatic, orez brun, popcorn sau seminţe de chia.

Probioticele. Joacă un rol esenţial în reţeaua de comunicare dintre intestin şi creier şi s-a demonstrat că aceste organisme pot reduce simptomele despresive. Poţi creşte aportul de probiotice şi vitamine prin introducere în alimentaţie a produselor lactate, cum ar fi: iaurtul, chefirul, brânza, precum şi cu ajutorul unor produse fermentate ca: varza acră sau ceaiul fermentat (kombucha).

Antioxidanţii. Ajută la prevenirea stresului, care duce ulterior la depresie. Fructele şi legumele proaspete sunt bogate în diverşi antioxidanţi şi vitamine. Se recomandă consumul zilnic de cel puţin trei până la patru porţii de legume şi două porţii de fructe. Organizează-ţi alegerile în fiecare săptămână pentru a te asigura că te hrăneşti cu o varietate de antioxidanţi şi vitamine!

Cea mai recomandată dietă anti-depresie?

Toţi nutrienţii esenţiali care ridică starea de spirit se găsesc din abundenţă în dieta mediteraneană, care se bazează pe consumul de fructe şi legume proaspete, de sezon, pe cereale integrale (ovăz, orz, orez brun, portum, bulgur, quinoa) şi pe proteine slabe (precum peştele, ouăle, carnea de pasăre şi pe leguminoase). De asemenea, uleiul de măsline, nucile, seminţele şi avocado reprezintă surse principale de grăsime. Alimentele procesate bogate în zahăr sunt evitate complet, la fel şi făina. Studiile arată că această dietă reduce semnificativ simptomele depresiei, chiar mai mult decât activitatea socială.

Sursă foto: Shutterstock



Recente

Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg
dobanda pentru fonduri neinvestite 2261412661 jpg