De ce ne vin cele mai multe dintre ideile geniale când suntem la duş?

1 shutterstock 1717047640 jpg jpeg

Ţi s-a întâmplat şi ţie să găseşti soluţii la probleme sau să îţi vină idei spectaculoase, la care nici tu nu te aşteptai, când făceai duş? Nu eşti singura persoană care a simţit dintr-o dată că are o minte sclipitoare. Internetul abundă în comunităţi care îşi dezvăluie ideile apărute ca din senin, în timp ce se spălau.

Care sunt motivele care duc la declanşarea inteligenţei în momente surprinzătoare, cum este de exemplu atunci când faci duş după o zi grea? Se pare că soluţiile apar după ce îţi dai voie să renunţi la o parte importantă din griji. Iată care sunt explicaţiile pentru acest fapt!

Cele mai bune idei vin când nu te gândeşti

Unele idei revoluţionare, care îţi schimbă cu adevărat viaţa vin în aşa-numitele „momente de la duş‟ şi există şi explicaţii ştiinţifice pentru acest fenomen. Un grup de cercetători le-au oferit participanţilor la un studiu teste de gândire şi apoi le-au solicitat să spună dacă soluţiile la întrebări le-au venit în urma unei gândiri logice, bazate pe paşi sau dacă răspunsurile au venit pur şi simplu, din senin. În urma rezultatelor înregistrate, s-a dovedit că cei care au rezolvat corect testele nu au fost cei care au încercat să găsească cel mai bun răspuns, ci aceia care au oferit soluţia în mod instinctiv.

Îţi creşte nivelul de dopamină

A face duş reprezintă unul dintre cele mai simple moduri de a creşte nivelul de dopamină – un neurotransmiţător responsabil pentru motivaţie şi puterea de concentrare. Dopamina este importantă pentru funcţia de memorare şi activitatea cerebrală, ajutând la reglarea mişcărilor corpului. În caz că nu ştiai, duşul cu apă mai rece poate creşte nivelul de dopamină cu până la 250%!

Te relaxează

Când eşti în stare de relaxare, ai mai multe şanse să îţi îndrepţi atenţia spre interior şi să îţi vină idei care de care mai sclipitoare. În plus, dacă faci baie sau duş, aşteaptă-te să te cuprindă o stare de relaxare binefăcătoare, care scade nivelul de stres şi anxietatea, şi permite ideilor să îşi facă simţită prezenţa.

Puţină distragere de la cotidian ajută

În timp ce concentrarea intensă este importantă pentru activitatea de la serviciu, o modaltate de a-ţi distrage atenţia te poate ajuta să îţi „reîmprospătezi” gândurile şi lasă imaginaţia să curgă. Iar obiceiul de a face duş este excelent pentru sănătate şi starea de bine şi constituie o pauză binemeritată de la programul zilnic.

@shutterstock