Dieta fără gluten, o soluţie pentru mai multe probleme. Ce alimente ar trebui ocolite?
Un astfel de regim are multe beneficii pentru sănătate, în special pentru cei diagnosticaţi cu boala celiacă. Eliminarea glutenului ajută la ameliorarea simptomelor digestive, la reducerea inflamaţiei cronice, la creşterea energiei şi la scăderea în greutate.
Glutenul este o proteină care se găseşte în majoritatea cerealelor, iar cel conţinut de grâu, orz sau secară poate declanşa probleme grave de sănătate sau anumite sensibilităţi, dacă te înscrii în categoria de risc, cu boală celiacă (intoleranţă autoimună la gluten).
Pentru a urma o dietă fără gluten, trebuie să eviţi cerealele şi produsele alimentare pe bază de grâu, orz sau secară şi să alegi înlocuitori care oferă suficiente nutrimente pentru o dietă sănătoasă. Pe de altă parte, cereale precum porumbul, orezul şi quinoa, deşi conţin la rândul lor gluten, nu par să provoace aceleaşi probleme precum cele menţionate anterior.
O astfel de dietă este esenţială pentru ţinerea sub control a simptomelor bolii celiace şi a altor afecţiuni medicale, care au legătură cu intoleranţa la gluten. În plus, un astfel de regim este din ce în ce mai popular şi în rândul persoanelor care nu au fost diagnosticate cu o afecţiune legată de gluten. Acestea susţin că se bucură de beneficii precum îmbunătăţirea stării de sănătate, pierderea în greutate şi creşterea nivelului de energie.
Alimentele, de evitat
Eliminarea completă a glutenului poate fi o provocare, deoarece această proteină se găseşte în multe ingrediente obişnuite care se adaugă în alimente. Cele mai comune alimente care pot conţine ingrediente pe bază de gluten sunt pâinea, pastele, cerealele, produsele de patiserie, biscuiţii, floricelele de porumb, sosurile, berea şi băuturile alcoolice aromate. Cel mai simplu mod de a evita glutenul este să consumi alimente neprocesate, cu un singur ingredient.
Ce să conţină meniul tău?
Există o mulţime de opţiuni de alimente fără gluten, care să te ajute să compui nu doar o masă sănătoasă, ci şi una delicioasă: carnea, peştele, ouăle, lactatele simple, fără arome, fructele, legumele şi cerealele precum quinoa, orezul, hrişca, porumbul sau ovăzul (dacă sunt etichetate fără gluten), nucile şi seminţele, untul şi condimentele.
Beneficii pentru sănătate
Majoritatea celor care încearcă o dietă fără gluten o fac pentru a trata problemele digestive. Acestea includ balonare, diaree sau constipaţie, gaze, oboseală şi multe alte simptome. Ei bine, adoptarea unei asemenea diete poate ajuta la ameliorarea simptomelor digestive. Într-un studiu, în cadrul căruia 215 persoane cu boală celiacă au urmat un regim fără gluten timp de şase luni, s-a arătat că dieta a contribuit la reducerea semnificativă a durerilor de stomac, a frecvenţei scaunelor moi, a senzaţiei de greaţă şi a altor simptome.
Beneficii pentru siluetă
Este o certitudine că poţi să slăbeşti atunci când urmezi o dietă fără gluten. Acest lucru se datorează faptului că, eliminând glutenul, elimini multe alimente care conţin calorii nedorite, acestea putând fi înlocuite de fructe, legume şi proteine slabe. Pune accentul pe consumul de produse naturale, neprocesate, iar acest lucru se va vedea şi la nivelul siluetei tale.
FOTO: Shutterstock