Dieta pe bază de supă. Cât de eficientă este atunci când vrei să slăbeşti

1 shutterstock 281102471 jpg jpeg

Una dintre cele mai cunoscute diete de slăbit este cea bazată doar pe supe sau ciorbe, de la cea de pui până la ciorba de fasole simplă sau de varză. Până la urmă, cât de mult te poate ajuta această dietă în lupta împotriva kilogramelor în plus?

Dietele cu supă sunt eficiente pentru pierderea în greutate?

Studiile observaţionale sugerează că persoanele care consumă regulat supă tind să aibă un indice de masă corporală mai mic (IMC) şi este mai puţin probabil să se confrunte cu obezitatea, în comparaţie cu cei care nu consumă deloc supă, potrivit Healthline

Unele studii sugerează că supa poate ajuta la creşterea stării de saţietate. Astfel, consumul regulat de supă poate ajuta la reducerea numărului de calorii pe care le consumi pe zi. 

De asemenea, este important să luăm în considerare alţi factori care ar putea explica această legătură, cum ar fi diferenţele culturale sau genetice între indivizii care mănâncă regulat supă şi cei care nu fac asta. 

În general, sunt necesare studii mai riguroase şi pe termen lung pentru a confirma beneficiile potenţiale de pierdere în greutate în urma consumului de supă.

Un alt lucru de remarcat este faptul că nu s-a demonstrat dacă consumul de supă reduce riscul sindromului metabolic, un grup de afecţiuni care creşte riscul de a dezvolta boli de inimă şi diabet de tip 2. 

Reţine că, la fel ca în cazul altor diete cu conţinut scăzut de calorii, cea mai mare parte a greutăţii pierdute în 5-10 zile este probabil din cauza apei şi nu a pierderii de grăsime. 

În plus, întrucât dietele sunt, în general, doar o săptămână sau mai puţin, exista riscul să recapeţi greutatea pierdută, cu excepţia cazului în care vei putea trece la un plan mai durabil pentru a pierde în greutate. 

Citeşte şi: Iar ai poftă să mănânci ceva? Iată câteva trucuri care-ţi satisfac senzaţia de foame, dar nu-ţi "strică" silueta

Potenţiale beneficii

Dietele cu supă pot oferi beneficii suplimentare, cum ar fi: 

  • nutrimente esenţiale 
  • aport crescut de fibre
  • aport crescut de apă

Cu toate acestea, reţine că doar 1 sau 2 săptămâni de aport crescut de legume, fibre şi apă este puţin probabil să aibă beneficii semnificative pentru greutatea şi sănătatea ta pe termen lung, cu excepţia cazului în care vei alege să urmezi o altă dietă, mai durabilă. 

Cu excepţia dietei cu ciorbă de fasole, unul dintre cele mai mari dezavantaje ale dietelor cu supă este că majoritatea acestora nu trebuie să fie urmate mai mult de 5-10 zile.

Prin urmare, dacă nu ai o dietă mai durabilă la care să faci tranziţia, probabil că îţi vei recăpăta greutatea pe care ai pierdut-o. 

Mai mult, studiile sugerează că atunci când restricţionezi mult aportul de calorii sau pierzi rapid din greutate, există o scădere a ratei metabolice. Asta înseamnă că organismul tău începe să ardă mai puţine calorii pe zi decât o făcuse înainte. 

Drept urmare, după ce aţi urmat dieta, metabolismul dvs. scăzut vă poate îngreuna menţinerea pierderii în greutate.

Dietele cu supe au devenit populare pentru capacitatea lor de a te ajuta să pierzi o cantitate semnificativă de greutate în doar 5 - 10 zile. Cu toate acestea, cea mai mare parte a greutăţii pierdute în aceste diete se datorează în mare parte unei pierderi de apă şi nu a grăsimilor.

În plus, întrucât aceste diete sunt concepute pentru a fi urmate doar pentru o perioadă scurtă, probabil că vei recăpăta orice greutate pe care ai putea să o elimini.

Citeşte şi: Cu dieta volumetrică mănânci cât pofteşti. Principiul de bază al curei este să te saturi

FOTO: Shutterstock.com Recente

Test de personalitate jpg
depresie, burnout jpg
Filme de groaza jpg
Persoana toxica dependenta de drama  Sursa foto shutterstock 641808046 jpg
Interviu jpg
jobul viitorului jpg
Paralizie in somn jpg
Zambet jpg
Secret, zodii jpg
George Clooney, Lisa Snowdon  Shutterstock jpg
Curatenie jpg
cupluri de vedete  sursa   Shutterstock jpg
flori shutterstock 553167952 jpg
apocalipsa jpg
joburi de viitor jpg
Obiceiuri noi jpg
Suflet pereche jpg
Job jpg
femeie cu geantă  foto   Shutterstock jpg
Parinte jpg