Greşeli pe care le faci când citeşti etichetele alimentelor: cum eviţi practicile înşelătoare
Cumpărăturile pot fi o plăcere pentru unii, dar, de multe ori, sunt o corvoadă chiar şi pentru cei mai „antrenaţi“. Mai ales într-o perioadă cu restricţii din pandemie sau de Sărbători, când supermarketurile devin supraaglomerate.
Ar fi ideal să mergem la cumpărături, să luăm produsele din rafturi, să le punem în coş, să scăpăm rapid de aglomeraţie şi să mergem acasă. Cu siguranţă sunt multe ambalaje care „ţipă“ la noi în culori stridente şi etichete mari: „Bio!”, „Fără gluten!”, „Produs natural!”, „Sursă de fibre!“. Tentaţia e mare, mai ales că producătorii sunt adevăraţi maeştri ai diversiunii şi ar scrie orice pentru a-şi vinde produsele.
Ei bine, nu atât de repede. Este foarte important să citiţi fiecare etichetă, atât partea partea din faţă cât şi partea din spate a ambalajului, altfel veţi ajunge să consumaţi mult prea multe produse sau substanţe de care trebuie să vă feriţi.
De la bun început trebuie să ştiţi un truc al producătorilor: multe etichete pot fi confuze, făcând dificilă diferenţierea informaţiilor importante de cele mai puţin importante. Cele mai importante informaţii sunt pe spatele ambalajului.
Multe dintre informaţiile furnizate pe etichetă (calorii, grăsimi, carbohidraţi, zahăr, sare) sunt menţionate pentru o singură porţie, ceea ce face produsul atractiv, pentru că toate cifrele sunt mici. Numai că nimeni nu va sta să cântărească 20-25 de grame de fulgi când îi pune în bol sau să numere 10-12 chipsuri. Recunoaşteţi, de câte ori v-aţi trezit în faţa televizorului cu jumătate de cutie goală? Prin urmare, deşi cifrele sunt atractive şi veţi avea impresia că veţi ingera puţine calorii, în realitate numărul acestora se va dubla sau tripla, pentru că şi cantitatea va depăşi cu siguranţă o porţie.
Este foarte tentant să „scanaţi“ doar faţa ambalajului, dar e cea mai mare greşeală. Trebuie să citiţi şi ceea ce scrie pe spate, căci acolo sunt informaţiile importante. Şi doar pentru că pe un articol scrie „Bio” sau „Organic” asta nu înseamnă că tot conţinutul este sănătos. O prăitură sau o pâine rămâne o prăjitură sau o pâine oricât de bio ar fi ea. Adică va conţine zahăr şi carbohidraţi mulţi. Doar pentru că este făcută din ingrediente organice nu înseamnă că este mai puţin probabil să vă îngraşe.
Folosirea sintagmei „sursă de...“ (Vitamina C, calciu, fibre, proteine etc.) este foarte atractivă pe ambalajele produselor, iar acestea devin tentante. În cazul unor alimente, aceste nutrimente apar în mod natural, în altele producătorii le adaugă pentru a spori valoarea nutriţională a produselor respective. Dar să vă concentraţi asupra unui singur nutriment şi să nu luaţi în considerare celelalte ingrediente din produs sau valoarea nutritivă a alimentelor în ansamblu, reprezintă un mare risc de a consuma grăsimi adăugate, zahăr, sodiu sau calorii pe care ar fii mai bine să le evitaţi.
Etichetele oferă o mulţime de informaţii despre conţinutul nutriţional al alimentelor, dar foarte important este să citiţi şi lista de ingrediente. În primul rând, ingredientele sunt enumerate în ordinea ponderii pe care o au în produs. În al doilea rând, lista de ingrediente vă poate oferi un indiciu dacă există grăsimi artificiale trans sau zaharuri ascunse sau aditivi foarte procesaţi în produs. În general vorbind, dacă este greu să pronunţaţi un ingredient dintr-un aliment, este mai bine să renunţi cu totul la produsul respectiv.
FOTO Shutterstock