I-au băgat supă în perfuzie! Ce s-a întâmplat cu pacienta?

Când ești bolnav, supa este adesea recomandată chiar din partea medicului. Însă ce se întâmplă când primim porția de supă direct în perfuzie?

image

În 2012, o pacientă de vârstă înaintată, internată într-un spital din Brazilia, a primit supă în perfuzie, iar acest lucru i-a schimbat radical starea sănătății. Ilda Vitor Maciel din Rio de Janeiro a fost internată în spital din cauza paraliziei pe partea stângă a corpului, rezultate în urma unui accident vascular cerebral.

Aflată în spitalul Santa Casa de Barra Mansa, din Rio de Janeiro, cu problema ei destul de gravă, Ilda a primit supă prin perfuzia prinsă de braț și nu prin tubul prin care trebuia să fie hrănită. Asistenta medicală care se ocupa de ea a greșit tuburile, susține HuffPost. Cu ce rezultat?  

Femeia și-a pierdut viața din cauza accidentului medical pe care familia victimei l-a denunțat la poliție și pe care l-a reclamat la tribunal. În numai jumătate de zi, Maciel de 88 de ani a murit. Spitalul în care era internată a recunoscut că s-a făcut o greșeală în ceea ce o privea pe pacienta lor, însă reprezentanții medicali ai clinicii au negat că greșeala lor ar fi omorât-o pe biata femeie. Administratorii spitalului și-au menținut poziția chiar și după efectuarea autopsiei, ne informează Fox Law Philly.

Ziarul brazilian Globo susține că fiica lui Maciel, Ana Rute Maciel dos Santos, era chiar în camera în care s-a întâmplat toată nebunia. Asistenta a injectat supă în cateterul pacientei, care era prins de brațul lui Maciel, în loc să bage mâncarea prin tubul prin care trebuia să fie hrănită femeia și care era inserat în nasul acesteia.

Imediat după ce s-a produs greșeala, Dos Santos le-a povestit celor de la The Saturday Standard următoarele: „Inima mamei a început să bată puternic, așa că m-am speriat și am chemat asistenta”. Ideea e că, înainte de-a se produce greșeala, pacienta își revenea în urma AVC-ului de care suferise.

Cadrele medicale i-au administrat pacientei tratament imediat ce au sesizat că starea sănătății ei se deteriora, însă femeia tot a murit 12 ore mai târziu.  

Conform dosarului ei medical, realizat de un medic, Maciel a murit din cauza unui embolism pulmonar, care are loc atunci când un cheag de sânge blochează o arteră din plămân. Pe certificatul de deces al femeii, cauza morții ei este, însă, nedeterminată. Tocmai din cauza acestei necunoscute, spitalul Santa Casa de Barra Mansa a cerut o autopsie.

Directorul administrativ al spitalului, Álvaro Afonso Torres de Freitas, a declarat: „Din cauza neînțelegerilor și a misterului rămas, am decis să investigăm cazul. A fost deschisă o anchetă internă, iar acest proces e în plină desfășurare”. Oare va ieși ceva la iveală după ce se încheie ancheta? Slabe șanse! Multe cazuri de malpraxis rămân nesoluționate în Brazilia, la fel ca-n alte țări mai puțin dezvoltate.

foto - Shutterstock