10 alimente hipercalorice care-ţi fac foarte bine
Doar pentru că un aliment e hipercaloric nu înseamnă că trebuie să-l eviţi. Când vine vorba de slăbit, nutriţioniştii cad de acord că nu trebuie să judeci un aliment după numărul de calorii pe care ţi le furnizează, ci după cât de nutritiv este pentru organism.
Ei spun că unele alimente care au multe calorii pot, la o adică, să-ţi facă foarte bine şi intră la categoria „mâncare bună“. Dacă şi tu eşti dintre cele care-şi refuză un super-aliment doar pentru că are multe calorii, atunci acest articol ţi se adresează.
Hai să vedem împreună care sunt cele mai valoroase alimente hiper-calorice pe care nu e bine să le eviţi.
Fisticul (560 kcal/ 100 gr)
Nutriţioniştii spun că e bine să le prăjieşti direct în coajă sau să le cumperi pe cele în coajă, pentru că procesul scoaterii lor din coajă îi dă timp creierului tău să se alinieze cu stomacul tău şi, astfel, îţi va cere mai puţin. Pigmentul verde şi violet e plin de antioxidanţi. Cercetări recente au evidenţiat faptul că un consum regulat previne instalarea diabetului de sarcină.
Avocado (160 kcal/ 100 gr)
Extrem de sănătos, avocado nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta. Dacă vrei să ai un aport de grăsimi sănătoase, atunci avocado e pentru tine. Sunt o sursă foarte bună de steroli (lipide simple, bune pentru tine) şi de alte grăsimi sănătoase plus vitamine.
Seminţele de chia (480 kcal/ 100 gr)
Unul dintre cel mai bine văzut super-aliment! Are la nutrienţi că-ţi vine să-ţi pui şi-n cap! Reţine, însă, esenţialul – seminţele de chia sunt excelente pentru aportul de Omega-3, care e activat atunci când e ţinut la înmuiat sau râşnit. Ţine-le la înmuiat peste noapte şi consumă-le în budinci vegetale a doua zi dimineaţă pentru un plus de energie.
Ciocolata (580 kcal/ 100 gr)
Cu cât conţinutul de cacao e mai ridicat, cu atât calitatea ciocolatei este mai mare. O ciocolată bună pentru tine e una cu un conţinut de 80 şi mai mult la sută cacao. Ciocolata neagră îţi dă energie şi-ţi dă bună-dispoziţie. În plus, îmbunătăţeşte circulaţia şi-ţi aduce şi fier şi calciu în organism.
Friptura (300 kcal/ 100 gr)
Sursă importantă de proteine, fier şi complex de vitamine B, nutriţioniştii spun că foarte important atunci când mănânci friptură nu e că mănânci friptură, ci câtă friptură mănânci. Ai grijă la porţii şi totul va fi ok!
Uleiul de cocos (895 kcal/ 100 gr)
Uleiul de cocos are un mix de grăsimi naturale, dintre care unele sunt grăsimi foarte uşor de digerat. Uleiul de cocos susţine sistemul imunitar şi are proprietăţi antimicrobiene. Colesterol bun? Aici găseşti!
Quinoa (360 kcal/ 100 gr)
Conţine nutrienţi extraordinari pentru sănătatea ta, are proteine şi carbohidraţi lent asimilabili, buni pentru energie. Poţi să le faci ca pe un orez sau ca pe o fiertură. De-li-cioa-să!
Macroul (305 kcal/ 100 gr)
Sunt 30 de tipuri diferite de macrou şi face parte din familia tonului. E foarte bogat în acizi graşi Omega-3, în special în acidul eicosapentaenoic (ştiu că ţi-ai prins limba, şi eu mi-am prins tastatura!), foarte bun antiinflamator şi susţinător al sistemului nervos. Foarte bogat în proteine şi în grăsimi sănătoase, excelentă sursă de calciu şi vitamina D.
Fructe mixte, confiate (360 kcal/ 100 gr)
Da, pot să conţină foarte mult zahăr, dar nu zic să le mănânci toată ziua-bună ziua! Alege un tip cu mai puţin zahăr atunci cânt chiar ai chef de ceva dulce. Au vitamine nenumărate, chiar şi C, fibre şi antioxidanţi.
Tahini (595 kcal/ 100 gr)
Superbul sosuleţ pe care-l torni în hummus şi obţinut din seminţe de susan e superbogat în proteine şi în grăsimi sănătoase. Bagă!
Sursa foto: