3 buruieni de leac adevărat
Când apar prin grădini, buruienile sunt văzute ca o adevărată pacoste. Şi totuşi, ele îşi „spală păcatele“ prin multitudinea de beneficii pe care le au pentru sănătate. Iată câteva din acestea!
Ciulinul apără ficatul de boli
I se mai spune scaiete,pentru că se agaţă de tot ce prinde în cale. Banalul ciulin,care creşte nestingherit la marginea culturilor,are proprietăţi curative deosebite şi este folosit în tratamentele naturiste încă din Antichitate.
El conţine silimarină,o substanţă care protejează ficatul de efectele nocive ale toxinelor,stimulează digestia şi reduce colesterolul „rău”.
În acest sens este foarte util ceaiul de ciulin. Ca să-l prepari,trebuie să pui la infuzat o linguriţă cu fructe de ciulin într-o cană cu apă fiartă.
După 10 minute,poţi bea ceaiul călduţ,cu înghiţituri mici,pe nemâncate,de trei ori pe zi. De asemenea,ca să tratezi acneea,poţi să bei zilnic 30 de picături de tinctură de ciulin din comerţ,timp de opt săptămâni,după care faci pauză o lună şi reiei tratamentul.
Volbura,bună împotriva tusei
Rochiţa-rândunicii sau volbura este un adevărat coşmar pentru culturi. Planta se întinde cu repeziciune chiar şi pe cele mai sărace soluri şi este foarte greu de înlăturat deoarece are o mare capacitate de regenerare. Din punct de vedere medical,volbura este leac în tratamentul unor afecţiuni precum dischineziile biliare,constipaţiile,abcesele,arsurile,furunculele,diversele răni şi tusea.
Ceaiul de volbură,băut dimineaţa,pe stomacul gol,vindecă de constipaţie şi de afecţiuni hepatice. Pui două linguriţe de plantă în 250 ml de apă clocotită şi laşi cana acoperită timp de 10 minute,după care strecori ceaiul şi-l bei înainte de masă,până te simţi mai bine. Dacă tuşeşti,amestecă o linguriţă cu volbură,mărunţită bine,cu miere şi o iei dimineaţa,înainte de masă.
Pentru problemele biliare,ia câte trei linguriţe pe zi. Nu în ultimul rând,frunzele proaspete de volbură,puse pe răni,le vindecă şi opresc sângerarea. Ele sunt bune şi pentru furuncule sau arsuri.
Pirul «îndulceşte» simptomele colicii renale
Buruiană-medicament,pirul se scoate foarte greu din pământ,de aceea este un chin pentru cei care vor să-şi cureţe terenul agricol de pălămidă. Planta are o tulpină subterană,lungă de câţiva metri,numită rizom,care o face stabilă în sol şi greu de extirpat.
Blestem pentru unii,binecuvântare pentru alţii,acest rizom conţine ingrediente valoroase pentru sănătate,cum ar fi inulina,substanţe mucilaginoase,saponozide şi uleiuri volatile,cu proprietăţi antimicrobiene,săruri de potasiu şi siliciu. Pirul are proprietăţi diuretice,este adjuvant în tratamentele pentru gută,reumatism şi dermatoze.
Tinctura din această plantă se obţine punând la macerat 10 grame de plantă uscată în 250 ml de alcool de 70 de grade. După zece zile de stat la umbră,amestecul se filtrează şi îl păstrezi la rece,în sticle mici,de culoare inchisă. Ia câte o linguriţă,înainte de fiecare masă,în caz de colici renale şi biliare.
Remediu cu pir pentru celulită
Ai celulită? Pentru a scăpa de ea,amestecă pir cu o mână de cozi de cireşe,cam câte 20 de grame din fiecare,la un litru de apă şi pune-le să fiarbă. Când apa clocoteşte,adaugi plantele,laşi la infuzat un sfert de oră,strecori şi bei ceaiul cald,neîndulcit. Pentru efecte vizibile,bea câte două ceşti de ceai pe zi.