4 pericole de vară pe care le ignori

1 82117 original jpg jpeg

În timpul verii, unii dintre noi sunt atât de preocupaţi de vacanţă şi petrecerea timpului liber, încât uită că se expun unor pericole imense, care le pot afecta sănătatea. Află doar câteva dintre acestea!

Infecţia cu E.coli pe plajă

Am auzit cu toţii că bacteria E.coli poate apărea în mâncare pe timpul verii, dar se pare că aceasta poate fi şi mai periculoasă dacă se află în nisipul de pe plajă. Un studiu recent efectuat la Universitatea din Hawaii arată că expunerea la contaminarea cu fecale şi bacterii asociate chiar şi pe cel mai frumos ţărm nisipos reprezintă un risc real. Cercetătorii au descoperit că nivelurile bacteriene în nisip au fost până la 100 de ori mai mari faţă de cele din apă. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că bacteriile se descompun într-un ritm mai lent în nisip decât în apa de mare. Pentru a te asigura că nu eşti în pericol, evită să păşeşti dacă ai tăieturi sau răni şi spală-te frecvent pe mâini şi picioare.

Contaminarea cu carnea de pe grătar

Oricât de gustos şi apetisant ar părea un grătar într-o după amiază de vară, acesta poate fi extrem de periculos pentru sănătate. Se pare că prepararea cărnii  la temperaturi înalte poate conduce la eliberarea în atmosferă a unor substanţe cauzatoare de cancer numite hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care pot fi absorbite în corp atât prin inhalare cât şi prin piele. Intrarea în contact a pielii cu PAH în timpul preparării alimentelor pe grătar poate fi mai periculoasă decât inhalarea acestor substanţe. Iar îmbrăcămintea nu oferă o protecţie suficientă.

Purtarea permanentă a şlapilor dă dureri de spate

Sunt comfortabili, uşor de purtat şi la îndemâna oricui, mai ales în perioada verii. Totuşi, şlapii pot deveni extrem de periculoşi pentru sănătate. Purtaţi constant, aceştia pot cauza probleme labei piciorului şi dureri de spate, dar şi anumite infecţii. Pentru că nu susţin scobitura piciorului, sunt un duşman al spatelui şi promovează o postură greşită care duce, pe termen lung, la inflamaţii şi dureri de spate şi de picioare.

Arsuri de la parfumuri şi uleiuri esenţiale

Deşi pare greu de crezut, parfumurile pe timp de vară pot provoca iritaţii şi chiar arsuri puternice ale pielii. Dermatologii atenţionează că aplicarea parfumului sau a aftershave-ului direct pe gât nu este o idee prea bună atunci când afară temperaturile depăşesc 30 de grade. Se pare că în combinaţie cu gradele ridicate din atmosferă, aceste produse cosmetice pot provoca iritaţii în zonele mai sensibile ale corpului nostru, aşa cum este şi gâtul.