Vrei să slăbeşti rapid? Iată la ce pericole te expui

1 72128 original jpg jpeg

Numărul de kilograme în plus te-a alarmat, aşa că ai luat măsuri, adoptând o dietă drastică? Chiar dacă te bucuri că ţi-ai recăpătat silueta într-un timp scurt, ia aminte că slăbirea bruscă aduce cu sine neplăceri pentru sănătate.

Creşte riscul de ulcer

Intestinul subţire este căptuşit cu un strat de celule,care-l protejează de acţiunea sucului gastric. Acest strat se reînnoieşte la fiecare 8-10 ore,însă,printr-o dietă drastică sau,prin înfometare,celulele ce formează mucoasa intestinală se regenerează mult mai greu. Pentru a se reînnoi,ele au nevoie de magneziu,iar în lipsa lui,stratul de celule va fi mult mai subţire. Astfel,riscul de apariţie a gastritei sau a ulcerului va fi mult mai mare.

Lipsa de vitamine îţi slăbeşte organismul

Anemia poate fi un efect advers des întâlnit în urma curelor de slăbire. Organismul îşi ia din alimentaţie vitaminele şi mineralele de care are nevoie pentru a funcţiona corespunzător. În momentul în care-l privezi de anumite substanţe,cum sunt fierul sau acidul folic,se pot instala simptomele anemiei,precum ameţelile,migrenele şi apariţia unei senzaţii persistente de slăbiciune fizică.

Îţi slăbeşte inima

Privarea organismului de substanţele nutritive mai are şi o altă consecinţă nedorită,pe lângă anemie. Dacă te numeri printre persoanele care ţin diete severe în mod repetat şi slăbesc repede,este probabil să-ţi dai peste cap funcţionarea sistemului imunitar. Astfel apare riscul de deshidratare,ceea ce poate duce la palpitaţii,şi,implicit,la afectarea inimii.

Duce la creşterea colesterolului

Deşi poate părea paradoxal,slăbirea bruscă favorizează creşterea nivelului de grăsimi în sânge. Acest lucru se datorează faptului că,în lipsa hranei,metabolismul încetineşte,la fel ca şi funcţionarea ficatului.

Scade puterea de concentrare

Chiar dacă te bucuri că ai ajuns la numărul de kilograme mult visat,ai observat că odată cu recăpătarea siluetei nu mai ai aceeaşi poftă de viaţă şi-ţi este din ce în ce mai greu să duci la îndeplinire responsabilităţie zilnice,atât acasă,cât şi la locul de muncă. Încetinirea metabolismului duce la instalarea unei senzaţii constante de oboseală şi la scăderea puterii de concentrare,deoarece terminaţiile nervoase din creier nu mai beneficiază de substanţele nutritive de care au nevoie.

Caseta specialistului

Mădălina Indrie

Medic specialist diabet,nutritie şi boli metabolice,Cluj-Napoca

Pericolul imediat care poate deriva din modificările alimentare drastice este hipoglicemia (nivelul scăzut de zahăr în sânge) cu afectarea profundă a abilităţilor cognitive (oboseala,cefaleea,ameţelile,tulburările de memorie şi de gândire). Carenţele vitaminice şi de minerale se validează mai rar,pentru că,din fericire,dietele drastice şi înfometarea nu pot fi susţinute timp îndelungat. Un alt pericol ascuns în aceste procese este favorizarea osteoporozei,care vine cu simptome foarte neplăcute,mai ales postmenopauza. Scăderea masei musculare va duce la încetinirea metabolismului,iar prin aceasta încercările ulterioare de pierdere în greutate vor fi tot mai dificile.

Citeşte şi:

5 secrete despre slabire pe care trebuie sa le ştii

5 mituri despre curele de slăbit