5 beneficii ale sunătorii
În popor, sunătoarea sau pojarniţa este recunoscută pentru calităţile ei excepţionale în tratarea bolilor digestive şi hepatice, pentru calmarea arsurilor şi a rănilor. Dar ştiai că ea este la fel de eficientă în tratarea anxietăţii şi a depresiei?
Calmează sistemul nervos
30 de studii ale medicilor francezi,care au cuprins peste 4.000 de persoane,au demonstrat că o cură cu extract de sunătoare,care durează între patru şi opt săptămâni,este la fel de bună ca şi tratamentele cu medicamente clasice pentru depresii.
Cercetătorii au descoperit că sunătoarea conţine o combinaţie unică de fitochimicale care interacţionează cu substanţele din creierul nostru.
Bună împotriva insomniei şi a stresului
Ceaiul de sunătoare creşte buna-dispoziţie şi alungă insomnia. Persoanele care consumă zilnic o cană cu ceai de sunătoare reuşesc să aibă un somn mai odihnitor.
Sunătoarea favorizează performanţele intelectuale şi ajută persoanele care au dificultăţi de adaptare,care sunt sensibile la schimbarea anotimpurilor sau aflate la menopauză.
Ajută digestia şi linişteşte durerile stomacale
Ceaiul de sunătoare ajută tranzitul intestinal şi stimulează funcţiile hepatice. Ia câte o lingură pe stomacul gol,dimineaţa şi seara.
Toarnă o ceaşcă de apă fierbinte peste două linguriţe de sunătoare şi lasă la infuzat timp de 10-15 minute.
Vindecă iritaţiile pielii
Pentru arsuri şi iritaţii ale pielii,foloseşte uleiul de sunătoare. Umezeşte 25 g de sunătoare uscată cu 25 ml de alcool concentrat şi,după 14 ore,adaugă o cană cu ulei de floarea-soarelui.
Amestecul se ţine patru ore în apă fierbinte,agitându-se din când în când. După trei zile de repaus,strecori amestecul printr-o pânză şi-l storci.
Laşi o zi să se limpezească şi îl strecori din nou,până când obţii un ulei limpede,de culoare roşcată. Produsul se păstrează la răcoare şi la întuneric.
Unge zona afectată până la vindecare.Leac eficient pentru alergii
În aplicările locale,uleiul de sunătoare este antiseptic şi linişteşte senzaţia de usturime şi de durere.
Alergiile de orice natură trec mai uşor dacă le tratezi cu comprese cu acest preparat.
Când este contraindicată sunătoarea
Nu consuma sunătoare dacă ai probleme cu inima,atunci când iei anticoncepţionale şi antidepresive,anumite antiinflamatorii etc.
Sunătoarea poate modifica efectele a peste 70 de substanţe care se găsesc în medicamentele din farmacii.