5 motive pentru care vei vrea să consumi mai des măsline
Te-ai întrebat până acum ce beneficii au măslinele asupra corpului? Iată câteva dintre cele mai bun motive pentru care ar trebui să le consumi zilnic.
Menţin sănătatea inimii
Atât măslinele verzi,cât şi cele negre conţin cantităţi mari de acizi graşi mononesaturaşi,care scad tensiunea arterială şi nivelul colesterolului «rău» (LDL) din sânge. Unul dintre cei mai importanţi acizi graşi care se găsesc în compoziţia măslinelor este acidul oleioc. Acesta previne oxidarea colesterolului LDL pe vasele de sânge,scăzând astfel riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.
Întâresc oasele
Multe studii arată că măslinele conţin micronutrimenţi care au proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante,care ajută la prevenirea afecţiunilor articulare precum osteoartrita. În plus,polifenolii din măsline cresc nivelul osteocalcinei din corp,o proteină necesară menţinerii sănătăţii oaselor şi articulaţiilor.
Îmbunătăţesc vederea
Un alt motiv pentru care este indicat să consumi măsline cât mai des se referă la sănătatea oculară. Acizii graşi Omega-3 din compoziţia măslinelor protejează ochii de afecţiuni oculare precum degenerescenţa maculară şi sindromul de ochi uscat. În plus,substanţele din măsline ajută şi la drenarea fluidelor de la nivelul ochilor,scăzând riscul creşterii tensiunii intraoculare şi,implicit,a apariţiei glaucomului. Datorită vitaminei A pe care o conţin din plin,măsline îmbunătăţesc şi vederea nocturnă,scăzând riscul apariţiei cataractei.
Asigură buna funcţionare a sistemului digestiv
Măslinele sunt o excelentă sursă de fibre dietetice. O cană cu măsline oferă aproximativ 20% din necesarul zilnic de fibre. Printr-un consum constant de măsline,îţi menţii buna funcţionare a sistemului digestiv,întrucât peristaltismul intestinal este îmbunătăţit,iar apetitul pentru alimente bogate în grăsimi şi zaharuri este scăzut.
Previn apariţia cancerului
Un studiu realizat în Barcelona arată că în măsline se găseşte în cantităţi mari acid maslinic,un compus care combate celulele canceroase. Măslinele conţin,de asemenea,un compus cunoscut sub numele de triterpenoid,care ajută la distrugerea celulelor canceroase de la nivelul stomacului,sânilor şi prostatei. Pe de altă parte,vitamina E din măsline neutralizează radicalii liberi prevenind deteriorarea ADN-ului.