5 plante care alină suferinţele feminine
Faci des infecţii urinare? Bufeurile specifice menopauzei nu-ţi dau pace? Toate îşi găsesc „naşul“ cu ajutorul leacurilor din farmacia naturii. Iată câteva care acţionează garantat!
Te-ai întrebat vreodată de ce sunt atât de apreciate leacurile din plante? Explicaţia e destul de simplă. Uleiurile volatile din acestea au efect calmant şi,mai mult decât atât,echilibrează organismul şi stimulează regenerarea ţesuturilor. Şi asta nu e tot! Pulberile şi licorile din plante dau randament în tratamentele de lungă durată graţiecomponenţei naturale şi purităţii substanţelor.
Lavanda şi soia scad bufeurile
Dacă bufeurile specifice la menopauză nu-ţi dau pace,încearcă un melanj de ceaiuri cu efect relaxant din:salvie,seminţe de mărar,fenicul,creţişoară,lavandă,rozmarin şi păducel. Mai mult,amestecul are efect sedativ,previne insomniile şi stările de iritabilitate.
Infuzia o prepari din două linguriţe rase de plantă mărunţită la o cană cu apă clocotită şi laşi la infuzat 10-15 minute. Bea din acest ceai câte trei-patru căni pe zi,începând de dimineaţă,timp de trei-patru luni. Îl poţi îndulci cu miere şi se bea cu înghiţituri mici. În plus,poţi lua,la indicaţia medicului,capsule cu soia (conţin fitoestrogeni).
Merişorul combate infecţiile urinare
Când ai infecţii urinare repetate,tratamentul prelungit cu antibiotice poate deveni ineficient,cu efecte secundare,cum ar fi infecţiile vaginale. De aceea,este bine ca aceste probleme să fie tratate din timp,folosind ca adjuvant şi remediile naturale pe bază de extract de merişor.
Tinctura dă rezultate foarte bune! O poţi prepara din 20 de linguri cu fructe uscate de merişor. Le pui în râşniţa electrică,le macini,iar pulberea rezultată o amesteci într-un vas de sticlă cu două căni (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Laşi la macerat două săptămâni,după care filtrezi şi păstrezi amestecul la loc întunecos.
Fitoterapeuţii recomandă câte o linguriţă cu tinctură diluată cu puţină apă,de patru ori pe zi,timp de 10 zile,în cure de câte trei-patru ori pe an. La fel de eficient este şi gemoderivatul din mlădiţe de merişor de munte.
Ginsengul stimulează fertilitatea
Stresul,ritmul de viaţă alert şi alimentaţia neechilibrată (bazată pe preparate cu mulţi aditivi,coloranţi şi conservanţi),dar şi poluarea pot duce într-o anumită măsură la infertilitate. Efectele nocive pot fi atenuate cu ajutorul stimulenţilor naturali pentru fertilitate.
Optează pentru capsule cu ginseng şi asociază-le cu suplimente alimentare de origine organică cu zinc,seleniu,vitaminele B6,C,D şi E şi Omega 3 (extras din ulei de peşte). Toate acestea au un efect tonic asupra glandelor reproducătoare şi stimulează ovulaţia. Durata şi dozele acestui tratament depind de la o persoană la alta,de aceea,înainte de a le lua,e bine să ceri sfatul medicului sau farmacistului.
Zmeurul alungă sindromul premenstrual
Pe vremuri,femeile foloseau mlădiţele de zmeur împotriva durerilor de burtă dinaintea menstruaţiei. Şi astăzi,efectul lor a rămas apreciat. Extractul gemoterapic dă rezultate foarte bune dacă iei 30 de picături în puţină apă,de două-trei ori pe zi. Remediul mai e indicat ca adjuvant în vaginite,chisturi ovariene,fibrom uterin şi tulburări de libido. Cura nu trebuie să depăşească mai mult de o lună şi nu trebuie urmată decât de două-trei ori pe an.
La fel de bune sunt şi capsulele cu ulei de luminiţă de seară sau tabletele cu mielărea (Agnus Castus). Remediile echilibrează nivelul hormonal în organism,previn retenţia de apă şi reduc tensiunea mamară apărută înaintea ciclului menstrual. Pentru a observa efectele benefice ale plantelor,e indicat să iei câte două tablete de 500 mg pe zi,timp de două-trei luni.