5 secrete ale ciocolatei

1 68193 original jpg jpeg

Gustul inconfundabil de cacao a fost descoperit acum 2.000 de ani în pădurile tropicale ale Americii. Astăzi, este un deliciu pentru o lume întreagă. Află-i povestea în cele ce urmează!

1. Culturile Maya şi Azteca sunt primele care au gustat ciocolata

Ei o ştiau sub forma unei băuturi de cacao amară şi spumoasă. Maiaşii au migrat în regiunile de nord ale Americii de Sud,iar în Yucatan şi-au creat plantaţii întregi de cacao. Aztecii au adăugat arome noi băuturii:vanilie,miere.

O legendă spune că zeul agriculturii,Questzalcoatl,a adus din paradis arborele de cacao şi l-a oferit oamenilor pentru mai multă înţelepciune şi putere. Iată de ce,în vechime,ciocolata nu era doar un aliment preferat al capetelor încoronate,ci juca un rol important şi în viaţa religioasă şi socială. Puteau gusta din băutura aceasta numai preoţii,soldaţii decoraţi şi negustorii. În timpul ritualurilor sacre,preoţii ofereau zeilor boabe de cacao.

2. Cuceritorii spanioli au adus boabele de cacao în Europa

În anul 1502,Columb a întâlnit în Guanaja o canoe maiaşă care făcea negoţ cu boabe de cacao. Când s-a reîntors triumfător de pe tărâmul cunoscut astăzi drept America,a revărsat mulţimea de lucruri ciudate şi minunate aduse de acolo,în faţa regelui Ferdinand şi a reginei Isabella. Ei au fost primii nobili europeni care au avut sub ochii lor ingredientul principal al ciocolatei.

În secolul al XVI-lea,spaniolii au început să adauge în băuturile de cacao zahăr de trestie şi arome precum vanilia şi scorţişoara. În acest fel,în anul 1657,a apărut la Londra primul magazin de unde se cumpăra cacao la livră. Magazinul aparţinea unui francez,. Curând,băutura din cacao a ajuns preferata elitei societăţii.

3. În secolul al XVIII-lea,a fost creată ciocolata aşa cum o ştii azi

La 1700,odată cu revoluţia industrială,inovaţiile au schimbat soarta ciocolatei şi viitorul ei totodată,prin trecerea la stadiul de produs solid,dulce.

Prima fabrică elveţiană de ciocolată a fost deschisă în anul 1819 de Francois Louis Callier. 10 ani mai târziu,descoperirea presei de cacao l-a ajutat pe chimistul olandez Conrad Van Houten să transforme ciocolata,aşa cum o ştia lumea atunci,aducându-i un gust mai bun şi un plus de fineţe.

Tableta modernă a fost creată în anul 1847 de Joseph Fry&Sons. S-a amestecat untul de cacao cu ciocolata fină olandeză şi s-a adăugat zahăr. Astfel,s-a obţinut o pastă care lua diferite forme. Apoi,în 1861,Richard Cadbury a fost cel care a avut ideea de a crea prima cutie de bomboane de ciocolată în formă de inimă,pentru sărbătoarea îndrăgostiţilor,Valentine's Day.

4. La 1570 a câştigat popularitate ca produs medicinal şi afrodisiac

Pe lângă gustul extraordinar,din secolul al XVI-lea,ciocolata s-a dovedit benefică pentru sănătate. Studii ale secolului nostru,cum este şi cel al profesorului britanic,Terry Horne,de la Universitatea din Lancashire,susţin ideea că ciocolata îmbunătăţeşte memoria. Ea contribuie şi la eliberarea la nivelul creierului a şapte substanţe care cresc abilităţile cognitive. Ciocolata neagră conţine magneziu şi antioxidanţi care aduc o cantitate mai mare de oxigen în creier şi previn accidentele cerebrale.

Ciocolata stimulează secreţia de:

-endorfine care induc aceeaşi senzaţie pe care o are un alergător de cursă lungă.

-serotonină,un neurotransmiţător care te susţin în lupta cu stresul.

5. Este esenţial s-o consumi în cantităţi moderate

Cercetători ai Asociaţiei de Progres a Ştiinţei,SUA,au demonstrat că,în cantitate mică (o tablet pe zi),ciocolata:

-scade tensiunea arterială

-previne bolile cardiovasculare

Acestea se datorează unei substanţe din cacao care ajută organismul să proceseze oxidul de azot,un compus important pentru sănătatea inimii.

Mai mult,ciocolata îţi conferă vitamine:B1,B2,E,D. Dacă îţi faci griji în privinţa grăsimilor conţinute de untul de cacao din compoziţia ciocolatei,află că untul de cacao are în alcătuirea lui acid oleic,care se găseşte şi în uleiul de măsline.

Ştiai că…

…în 40 de grame de ciocolată sunt 400 de miligrame de antioxidanţi,numiţi flavonoide,cam tot atât cât conţine un pahar cu vin?



Recente

maria mica jpg
shutterstock 2311427679 jpg
shutterstock 2440215025 jpg
shutterstock 2258495099 jpg
shutterstock 1282948723 jpg
5 semne ca mananci pe fond emotional  Sursa foto shutterstock 2466825517 jpg
Test gaseste trifoiul cu patru foi  Sursa foto Betway jpg
Cum sa citesti oamenii ca un profesionist  Sursa foto shutterstock 2441351465 jpg
7 motive ciudate pentru care milenialii sunt predispusi la boli mintale  Sursa foto shutterstock 2381348949 jpg
Ce spune forma fruntii despre tine  Sursa foto shutterstock 2369632163 jpg
test de personalitate jpg
lux jpg
anxietate jpg
Cum reactionezi corect când esti jignit  Sursa foto shutterstock 2426984583 jpg
Rugaciuni Sfantul Pantelimon  Sursa foto third 3910986 1280 jpg
medic incepator jpg
bnb@clikpentrufemei ro (1) jpg
Alege un desert preferat si afla cum esti perceput  Sursa foto shutterstock 1013046382 jpg
O femeie care pleaca in concediu  jpg
Culoarea preferata  Sursa foto shutterstock 2360547709 jpg