6 semne că eşti predispusă la îngrăşare
Unii oameni au genetic metabolismul foarte activ şi o siluetă aproape perfectă, însă alţii nu au acelaşi noroc. Chiar dacă creşterea în greutate nu are loc peste noapte, există anumite obiceiuri şi factori care se vor complica de-a lungul timpului şi pot duce la îngrăşare. Iată care sunt semnele care-ţi spun că eşti predispusă la îngrăşare:
Călătoreşti mult
Eşti una dintre persoanele care călătoresc foarte mult în interes de serviciu sau şcoală? Călătoria poate afecta modul în care funcţionează organismul, iar stresul creşte nivelul cortizolului. Toate dezechilibrele care au loc în organism plus stresul pot afecta metabolismul şi, implicit, greutatea corporală.
Eşti la facultate
În timp ce majoritatea studenţilor spun că se îngraşă foarte puţin în timpul primului lor an (aproximativ 1,1 kg în primele 3 luni), mulţi studenţi ajung să aibă mai multe kilograme când termină. Acest lucru se întâmplă de obicei cu persoanele care stau la cămin.
Nu obişnuieşti să bei apă
Nu poţi trăi fără apă, dar sunt foarte mulţi oameni care beau foarte puţină apă pe zi. Atunci apare deshidratarea, iar organismul îţi cere mai multe calorii şi astfel creşte riscul de creştere în greutate. Băuturile carbogazoase, cafeaua îndulcită, dulciurile, mâncarea de tip fast-food, pastele, pâinea albă etc, toate pot afecta funcţia metabolismului.
Obişnuieşti să bei alcool
Ştiai că un pahar de vin roşu conţine 125 de calorii? La fel ca vinul, şi berea este cunoscută pentru faptul că provoacă creşterea în greutate. Recomandat este să reduci consumul sau să renunţi definitiv la alcool.
Nu mănânci regulat
Nutriţioniştii nu sunt de acord cu persoanele care se înfometează. În timp ce mâncatul în porţiuni mici şi dese este bun şi are rezultate pozitive, sunt mulţi cei care renunţă să mai mănânce dimineaţa sau seara. Însă, acest obicei va duce la probleme de greutate în următorii ani. Având un program consistent de alimentaţie menţii glicemia stabilă, ceea ce este esenţial pentru menţinerea unei greutăţi sănătoase. Prin urmare, încearcă să mănânci de trei-patru ori pe parcursul zilei pentru a menţine metabolismul activ.
Familia ta are un istoric în acest sens
Mulţi oameni se confruntă cu creşterea în greutate din cauza stilului de viaţă, însă un factor poate fi genetica. De exemplu, dacă membrii din familia ta sunt predispuşi la probleme tiroidiene şi dezechilibre hormonale, atunci şi tu ai putea să ai astfel de probleme în viitor. Genetica joacă un rol foarte important în distribuţia grăsimilor, forma corpului şi cât de bine metabolismul ţine pasul cu procesul de îmbătrânire.
Creşterea în greutate este, din păcate, destul de frecventă astăzi. Nu trebuie să mănânci foarte mult pentru a câştiga câteva kilogramem chiar dacă reducui numărul de calorii. Există o mulţime de factori care merg dincolo de această listă atunci când vine vorba de creşterea în greutate sau nu. Dacă te regăseşti în lista de mai sus, încearcă să-ţi schimbi stilul de viaţă şi să practici sport.