7 dureri de luat în seamă
Este oare o durere inofensivă ceea ce simţi sau e cazul să mergi la doctor? Poate e timpul să afli ce simptome trebuie să te pună în stare de alarmă.
Durerile sunt o modalitate prin care creierul îţi „atrage atenţia” asupra unei disfuncţii în organism.
Migrenele,apăsarea pe care o simţi uneori în piept şi disconfortul abdominal sunt lucruri care ar trebuie să te trimită la medic.
Ele pot prevesti boli care,tratate la timp,te scutesc de complicaţii grave.
Iată ce simptome trebuie să iei în seamă,ori de câte ori apar.
Durere lombară şi între omoplaţi
Cel mai frecvent,durerile de coloană şi cele din zona umerilor semnalează probleme ale oaselor şi ale articulaţiilor,o hernie de disc,o artrită sau o spondiloză.
Dar tot ele pot anunţa disecţia aortei,o afecţiune cardiovasculară care se poate manifesta sub forma unei dureri bruşte între omoplaţi.
„Crampe” abdominale severe
Majoritatea cazurilor de durere abdominală reprezintă urgenţe.
Durerea severă poate fi dată de apendicită,de afecţiuni ale vezicii biliare sau ale pancreasului,de ulcer gastric sau de ocluzie intestinală.
Indiferent de cauza durerii,este necesar consultul medical de urgenţă.
Disconfort în timpul actului sexual
Dispareunia sau durerea în timpul contactului sexual este o cauză pentru care femeile nu pot avea o viaţa sexuală normală.
Relaxarea devine imposibilă din cauza disconfortului,iar gradul de excitare scade,împiedicând lubrifierea normală a vaginului.
Când disconforul se transformă într-o durere violentă,dispareunia ascunde probleme genitale mai serioase (răni pe col,noduli,chisturi) de aceea este recomandat consultul ginecologic imediat pentru a exclude complicaţiile grave.
Dureri vagi,în depresie
Simptomele variate şi dureroase sunt frecvente în depresie. Pacienţii se plâng de dureri de cap,dureri abdominale,dureri ale membrelor sau de o combinaţie a acestora.
Se recomandă un consult medical,mai ales dacă pacientul îşi pierde interesul pentru activităţile care înainte îi făceau plăcere,nu este capabil să lucreze sau să gândească eficient.
Migrenă puternică
Fără doar şi poate,o durere intensă de cap îţi poate da o stare foarte proastă.
Crizele mai lungi de patru ore pot fi însoţite adesea de greaţă,ameţeală,sensibilitate la lumină şi la sunete puternice.
Oricum,o durere de cap care-ţi tulbură liniştea mai mult de 48 de ore (chiar şi după ce ai luat unul sau două comprimate de ibuprofen sau paracetamol) cere consultul imediat al unui medic specialist.
Cefaleea puternică poate anunţa uneori o sinuzită,tulburări hormonale de menopauză sau poate fi semn de anevrism (dilatarea unei artere cerebrale).
Junghi în piept
Durerile puternice în piept pot fi provocate de pneumonie sau de infarct miocardic.
De cele mai multe ori însă,afecţiunile cardiace nu dau în stadii incipiente dureri intense,ci doar disconfort. Iată de ce,este foarte important să te prezinţi la medic imediat când ai suspiciuni. Cu astfel de dureri nu e de glumit.
Când te dor gambele...
...unul dintre pericolele mai puţin cunoscute este tromboza venoasă profundă,un cheag de sânge care se formează la nivelul venelor profunde ale gambei.
Aceasta afectează un procent destul de mare de femei şi le poate ameninţa chiar viaţa.
Riscul constă în desprinderea cheagului,care poate determina blocarea unei artere pulmonare.
De asemenea,se recomandă un consult medical de urgenţă.