7 legume care-ţi stimulează imunitatea
Legume din viaţa de zi cu zi au în compoziţie substanţe care impulsionează, în mod natural, sistemul tău imunitar. Află care sunt acestea!
1. Ardei graşi roşii. Sunt o sursă nepreţuită de vitamina C,„combustibilul” de bază al sistemului imunitar,dar şi de betacaroten.
2. Roşiile. Sunt cea mai bogată sursă de licopen,un antioxidant ce previen apariţia tumorilor canceroase. Au şi concentraţii mari de betacaroten,antioxidant cu rol în stimularea sistemului imunitar.
3. Usuturoiul. Este unul din leacurile naturale cele mai puternice,datorită ingredientului activ alicină. Acesta se descompune în sulfuri organice care au capacitatea de a proteja celulele de diversele acţiuni distructive. De asemenea,usturoiul este un antiseptic natural:previne cancerul,luptă contra infecţiilor,previne răcelile. Mai are capacitatea de a preveni sau de a reduce bolile cronice asociate cu vrâsta,precum ateroscleroza,accidentele vasculare cerebrale,cancerul,îmbătrânirea creierului,cataracta,artroza.
4. Ceapa. La fel ca usturoiul,ceapa conţine şi ea compusul-minune alicină. Ceapa roşie conţine antociani,cu puternice proprietăţi antioxidante,şi compusul numit quercitină,cu proprietăţi antialergice,de prevenţie a maladiilor cardiovasculare şi de reducere a hipertensiunii arteriale.
5. Legumele crucifere. În această clasă intră varza,conopida,broccoli,hreanul,ridichiile,varza roşie. Au în compoziţia lor compuşi cu sulf responsabili atât pentru gustul lor specific,cât şi pentru capacitatea de a da naştere – de îndată ce legumele sunt tăiate,mestecate,tocate – a aşa-numiţilor izotiocianaţi. Aceştia au proprietăţi dovedite de stimulare a imunităţii. Cruciferele mai conţin agenţi antirivali şi antibacterieni naturali,care ţin la distanţă bolile.
6. Sfecla roşie. Sunt bogate în fier şi stimulează producerea celulelor albe ale sângelui care combat bolile. Previn cancerul şi bolile de inimă,şi produc detoxifierea organismului.
7. Spanacul. E bogat în betacaroten,pe care organismul îl tarnsformă în vitamina A,cu rol în apărarea imunitară. Are concentraţii sporite de zinc şi de vitamine C şi B,cu rol antiinfecţios.
Citeşte şi: