7 moduri în care vremea îţi influenţează sănătatea şi comportamentul
Părerile oamenilor sunt împărţite atunci când vine vorba de vreme. Unii dintre noi preferă vremea ploioasă, alţii zilele însorite, în timp ce anumite persoane se simt minunat atunci când ninge. Dar, modul în care vremea ne afectează, merge mai departe de atât.
Condiţiile meteo au efect direct asupra stării noastre fizice şi mentale,potrivit celor mai noi cercetări. Află în ce mod vremea de afară îţi influenţează comportamentul şi starea de sănătate.
Temperaturile scăzute te ajută să dormi
Cel mai bine te odihneşti într-un mediu rece. Potrivit lui Natalie Dautovich,savant la National Sleep Foundation,temperatura din casă,ideală pentru somn,este cuprinsă între 16 şi 20 de grade Celsius. Asta deoarece,atunci când corpul simte răcoare,creierul se pregăteşte de somn.
La pol opus-şi deloc surprinzător – temperaturile ridicate pot perturba capacitatea de a te odihni. Furtunile pot afecta,de asemenea,calitatea somnului,din cauza zgomotului produs de tunete şi a flash-urilor produse de fulgere.
Fenomenele meteo extreme pot genera probleme psihologice
Persoanele care locuiesc în zone cu evenimente meteorologice intense,precum uraganele sau tornadele,prezintă un risc mai mare de stres mental. Şi urmările fenomenelor pot avea,de asemenea,un impact psihologic de durată.
Ploaia poate agrava simptomele rinitei alergice
Primăvară este iubită de mulţi oameni,dar dacă suferi de alergii sezoniere în această perioadă a anului,ştii că simptomele se agravează atunci când vremea este umedă. Ploaia şi vântul în rafale împrăştie particulele de polen şi factorii alergeni,potrivit alergologului Warner Carr.
Zilele însorite ridică starea de spirit
Deşi nu are un impact puternic,vremea însorită te poate face să te simţi mai bine. Un studiu de la Universitatea din Michigan arată că persoanele care petrec cel puţin o jumătate de oră în aer liber,în zilele cu soare,se simt mai fericite.
Ninsorile pot afecta sănătatea mintală
Tulburările afective sezoniere,legate de depresie,apar mai frecvent în timpul lunilor de iarnă,când zilele sunt mai scurte şi mai întunecate. Aproximativ 10 milioane de oameni pe an sunt afectaţi,potrivit experţilor.
Tensiunea arterială este mai mică în timpul verii
Nu e de mirare că te simţi mai relaxată vara. Cercetările au demonstrate că tensiunea arterial este mai scăzută în lunile calde – datorită dilatării vaselor de sânge,comparativ cu lunile de iarnă – când vasele se contractă. Acest lucru se datorează modificărilor presiunii atmosferice.
Eşti mai inventivă când e cald
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan sugerează că plimbările în aer liber în zilele plăcute de primăvară ar putea avea legătură cu o creştere a gândirii creative.
Aşadar,avem toate motivele să ne bucurăm de vremea plăcută de afară,nu?