Acadele, bomboane, dropsuri

1 82028 original jpg jpeg

Nr 22 Bomboanele cip, mentosanul şi cocoşeii de zahăr ars vânduţi la colţ de stradă au făcut deliciul copilăriei mele. Astăzi avem atât de multe sortimente de dulciuri, că nici nu mai ştim cum să ţinem ispita la distanţă. Iar coloranţii sintetici şi aditivii le fac şi prea puţin sănătoase...

Bomboanele, varietate de texturi

Bomboanele sunt produse zaharoase de mici dimensiuni, produse prin dizolvarea zahărului în apă sau lapte pentru a obţine un sirop. Acesta este fiert până ajunge la concentraţia dorită. În funcţie de sortiment, sunt incluse în reţetă grăsimi, substanţe menite să dea aromă sau gust acrişor, coloranţi şi aditivi. Valoarea energetică a acestor produse este dată în principal de glucidele din compoziţie. Boboanele au o varietate largă de texturi, de la moi şi uşor de mestecat (precum cele gumate şi caramelele), până la tari şi casante. Textura finală depinde de ingredientele şi de temperatura de procesare a zahărului.

Acadele dulci şi sărate

Acadeaua este bomboana sferică, ovală sau aplatizată, înfiptă într-un băţ, de regulă din plastic, sau mai rar din gumă de  mestecat, având diverse culori şi arome. Oficial, a fost inventată de americanul George Smith în 1908. Gustul acadelei a fost iniţial dulce, dar există şi acadelele cu gust dulce-sărat - produse în partea de nord a Europei şi care au în compoziţie salmiakki, o sare de amoniu -  sau amărui. În compoziţia acestor produse intră ingrediente precum: zahăr, sirop de glucoză, dextroză, albuş pudră, gelatină, amidon din porumb, arome.

Dropsurile, sticloase şi brumate

Dropsurile sunt bomboane sticloase neumplute, obţinute din masa de caramel şi acoperite cu un strat de zahăr cristalizat. Pentru obţinerea caramelului se pot utiliza, în funcţie de sortiment, lapte, frişcă, unt, grăsimi vegetale hidrogenate, miere, nuci, migdale, arahide, cafea, cacao. Dropsurile diferă în funcţie de compoziţie, formă, culoare, consistenţă şi aromă. Cu cât componentele nezaharate sunt mai numeroase şi în cantitaţi mai mari, cu atât valoarea lor energetică scade. Prin operaţiunea de frământare se obţine aspectul lucios, iar prin cea de brumare se obţine o crustă subţire de cristale fine de zahăr.

Concentraţia mare de zahăr din bomboane, acadele şi dropsuri creşte riscul apariţiei diabetului de tip II, afecteză flora intestinală şi imunitatea.

Tabelul caloriilor

100 g

Jeleuri cu fructe

Valoare energetică 375 kcal

Proteine 0 g

Zaharuri 70 g

Bomboane cu umplutură de fructe

Valoare energetică 374 kcal

Proteine 0 g

Zaharuri 92,3 g

Dropsuri cu mentă

Valoare energetică 383 kcal

Proteine 0 g

Zaharuri 95 g

Acadele pe băţ

Valoare energetică 392 kcal

Proteine 0 g

Zaharuri 100 g