Ai diabet ? Iată de ce să ţii cont !

1 71555 original jpg jpeg

Diabetul afectează peste 347 de milioane de persoane la nivel mondial. Numărul persoanelor cu diabet este în creştere şi se estimează că până în anul 2030 va ajunge la 552 milioane, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În cele mai multe cazuri,boala este descoperită întâmplător,pacienţii neconştientizând existenţa bolii timp îndelungat. Printre cauzele care conduc la această situaţie se numără:lipsa educaţiei medicale şi a informării cu privire la mijloacele de prevenţie şi tratament,dar şi cu privire la riscurile şi complicaţiile pe care această boală le poate genera în timp.

Cum afectează organismul?

Diabetul creşte riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral-50% din persoanele cu diabet zaharat decedează ca urmare a bolilor cardiovasculare.

De asemenea,această afecţiune reprezintă una dintre principalele cauze de insuficienţă renală,aproximativ 10-20% din persoanele cu diabet decedând din această cauză .

O altă complicaţie severă a diabetului este retinopatia diabetică (afectarea vaselor mici de la nivelul retinei),una din principalele cauze de orbire,astfel încât,după 15 ani de evoluţie a bolii,aproximativ 2% dintre cei afectaţi vor orbi.

Existenţa diabetului poate afecta şi nervii (neuropatie diabetică),care în asociere cu o circulaţie sangvină deficitară la nivelul membrelor inferioare,creşte riscul de ulceraţii şi amputaţii la acest nivel. Peste 50% din persoanele cu diabet prezintă această complicaţie, care se manifestă prin:furnicături,dureri,senzaţie de amorţeală sau slăbiciune la nivelul picioarelor şi mâinilor.

«Astăzi se poate trăi timp îndelungat cu diabet»

“Dacă luăm în calcul şi toate complicaţiile acestei boli,ne dăm seama cât de importantă este educaţia specifică şi continuă a pacienţilor cu diabet pentru succesul terapiei şi controlul evoluţiei acestei afecţiuni pe termen lung. Datorită progreselor medicinei,astăzi se poate trăi timp îndelungat cu diabet.

Accesul pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie le poate îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii şi implicit a celor din jurul lor. Prin cercetare şi dezvoltare continuă,medicina modernă vizează descoperirea de noi molecule destinate terapiei diabetului zaharat,care să permită un control optim al glicemiei,contribuind astfel la prevenirea complicaţiilor şi creşterea speranţei de viaţă a pacienţilor.”,a declarat Dan Zaharescu,Director Executiv – Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).Recente

psiholog jpg
Cum sa scapi de stres in opt secunde Sursa foto shutterstock 1771976678 jpg
Test Care fata e mai atragatoare Sursa foto Pixabay si Shutterstock jpg
sezon estival jpg
vise jpg
Test Alege 3 animale Sursa foto shutterstock 2156214857 jpg
De ce vezi adesea 1111 Sursa foto shutterstock 285177449 jpg
protectie spirituala jpg
Ce senzatii fizice dau diverse emotii Sursa foto shutterstock 259347731 jpg
culori jpg
Regula 3 30 300 pentru a fi fericit Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului Tapping EFT Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg
amintiri jpg
empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
cristaloterapie jpg
Somatizarea emotiilor jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg