Ai ochii uscaţi? Iată ce soluţii ai la-ndemână!
Senzaţia de ochi uscaţi poate fi inconfortabilă şi dureroasă, fiind cauzată de o serie de factori de mediu şi de stilul de viaţă. Important este să iei măsuri din timp pentru ca această problemă să nu ducă la complicaţii.
Sindromul de ochi uscaţi este un termen general folosit pentru a descrie ochii uscaţi,situaţie favorizată de lacrimile de calitate slabă sau diminuarea secreţiei lacrimare. Simptomele includ:o senzaţie dureroasă la ambii ochi,impresia că ai ceva în ochi,roşeaţă,mucus în jurul ochilor,sensibilitate la lumină,ochi obosiţi,vedere neclară.
Cum previi această situaţie
Modul în care ai grijă de ochişi de pleoapepoate avea un efect pozitiv asupra producţiei secreţiei lacrimare şi calităţii lacrimilor care lubrifiază ochii. Practică regulat următoarele tehnici pentru a ţine la distanţă această neplăcere:
- Aplică o compresă caldă pe ochi. Acest lucru poate ajuta la elaborarea glandelor lacrimale blocate.
- Curăţă pleoapele blând.
- Clipeşte de multe ori. În timp ce clipeşte se răspândeşte fluid pe suprafaţa ochilor. Clipeşte periodic,în special atunci când te uiţi la televizor,citeşti sau butonezi calculatorul ori telefonul mobil.
- Poartă ochelari de soare pentru a-ţi proteja ochii de lumina soarelui. Expunerea la soare poate provoca uscarea ochilor.
Ce poţi să faci
În primul rând,încearcă să determini motivul pentru care ai ochii uscaţi. Acesta poate include vremea uscată,clipirea rară sau sa fie un efect secundar al anumitor medicamente. Cu această situaţie se confruntă în special persoanele de peste 40 de ani şi femeile aflate la menopauză.
Consumul de apă potabilă poate ajuta la menţinerea membranelor mucoase din ochi umede. În cazul în care aerul din casa ta este uscat,foloseşte un umidificator. De asemenea,încearcă să mănânci mai multe alimente bogate în acizi graşi Omega-3,cum sunt seminţele de in,nucile şi peştele gras (somonul şi codul).
Pentru majoritatea oamenilor,picăturile pentru ochi sunt o soluţie eficientă şi sigură. Cumpără soluţii ce conţin lacrimi artificiale,nu picături menite să calmeze roşeaţa sau mâncărimi ale ochilor. Acestea pot agrava de fapt senzaţia de ochi uscaţi şi să provoace dependenţă. Dacă simptomele persistă,consultă medicul.