Alimentaţia corectă în perioada postului
Perioadă a purificării sufleteşti, postul poate fi şi un bun prilej pentru detoxificarea organismului sau, dimpotrivă, o perioadă în care luăm în greutate şi pierdem din energie în funcţie de dieta pentru care optăm.
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l avem în vedere este echilibrul nutriţional. Avem nevoie de toate grupele de nutrienţi:carbohidraţi,proteine şi grăsimi,cu atât mai mult în perioadele cu schimbări climatice puternice când organismul trebuie să-şi adapteze consumul de energie.
Cei mai mulţi dintre cei care postesc cad însă în capcana carbohidraţilor (adică fac exces de pâine,paste făinoase şi cartofi) care,trebuie să reprezinte doar jumătate din aportul caloric al unei zile,restul provenind din proteine şi grăsimi.
„Mai ales în post este important să includem în alimentaţie fructe (preferabil fructe de sezon,depinde de perioada în care postim,sau fructele de pe piaţă,important e să fie proaspete,nu conservate),legume (pe cât posibil crude în funcţie de toleranţa digestivă a fiecăruia sau cel mult gătite în aburi şi la grătar),leguminoase şi soia (alimente bogate ȋn proteine de bună calitate),seminţe şi nuci şi bineînteles,grăsimi vegetale. În plus,este indicat să suplinim lipsa proteinelor animale cu proteine vegetale,ţinând cont de faptul că putem consuma numai carne de peşte şi asta arareori”,subliniază Maria Niţescu,medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţiei.
De asemenea,în perioada postului putem beneficia de grăsimi de bună calitate,având în vedere că nu se consumă alimente de origine animală. Surse de grăsimi bune sunt fructele oleaginoase (migdale,nuci) în stare crudă,uleiurile vegetale (ulei de măsline,floarea soarelui,soia,porumb,germeni de grâu),dar şi produsele care conţin acizi graşi Omega-3,precum margarina tartinabilă care poate înlocui grăsimile alimentare de origine animală.Vitală este şi hidratarea. Supele de legume,ceaiurile,sucurile naturale din fructe şi,nu în ultimul rând,apa,nu au voie să lipsească din alimentaţia zilnică.Aşadar,chiar şi în perioada de restricţii alimentare,ne putem hrăni echilibrat,depinde doar ca fiecare dintre noi să fie atent cu nevoile propriului organism,asigurându-ne zilnic alimente care să conţină toate grupele de nutrienţi,astfel încât greutatea corporală să fie constantă.