Alimente care te împiedică să asimilezi vitaminele şi mineralele
Dacă în general alimentele sunt o sursă importantă de vitamine, esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, există unele care te împiedică să obţii toate substanţele nutritive de care ai nevoie!
Gălbenuşul moale
Îţi plac ouăle fierte moi? Află că dacă nu sunt bine fierte ele păstrează în componenţa lor avidina,o substanţă care nu te lasă să asimilezi vitamina B8,cunoscută şi sub denumirea de biotină. Aceasta împiedică depunerea colesterolului pe pereţii venelor şi arterelor şi accelerează eliminarea toxinelor. Se obţine din cereale integrale,legume şi fructe precum struguri,banane şi mere.
Cafeaua
Nu concepi dimineaţa fără o ceaşcă de cafea? Dacă o bei imediat după ce ai mâncat,aceasta va neutraliza asimilarea tiaminei adică a vitaminei B1. Din acest motiv este bine să o bei la o oră distanţă după masă şi astfel vei asigura buna funcţionare a nervilor periferici şi a sistemului cerebral. Se găseşte în cereale germinate,seminţe şi nuci sau în drojdie de bere.
Spanacul
Această legumă conţine substanţe nutritiveprecum fier,dar şi aşa numiţii oxalaţi,meniţi să reducă absorbţia altor substanţe,cum sunt magneziul,fosforul,cuprul sau calciul. Astfel dacă mânânci des spanac te vei confrunta cu carenţe de minerale. Evită să-l consumi cu sosuri pe bază de produse lactate deoarece oxalaţii se contopesc cu calciul şi duc la formarea de pietre la rinichi.
Citeşte şi:
Cele mai importante vitamine pentru copii
Cele mai bune surse de vitamine
Excesul de fibre
Chiar dacă medicii nutriţionişti ne recomandă să consumăm alimente bogate în fibre,acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne bazăm exclusiv pe acestea. În cantitate exagerată,ele împiedică absorbţia de fier,ceea ce va duce la instalarea unei stări de slăbiciune.
Alcoolul
Este bine să te fereşti să bei băuturi alcoolice pentru că acestea pur şi simplu distrug vitaminele A şi B,ceea ce va genera un dezechilibru al organismului.