Aşa poţi combate constipaţia!
80% din femei suferă de constipaţie, însă prin schimbarea stilului de viaţă şi adaptarea unor obiceiuri mai sănătoase, sunt uşurate simptomele şi este prevenită recidiva.
Dieta săracă în fibre favorizează apariţia acestei afecţiuni
Principalele simptome ale constipaţiei sunt balonarea,modificări al aspectului pielii (paloare,tentă gălbuie,lipsa elasticităţii),stările de anxietate şi de oboseală. Netratată,se poate ajunge la constipaţia cronică care în final poate duce la complicaţii serioase,cum ar fi hemoroizii şi blocarea parţială a colonului.
În cele mai multe cazuri,o dietă nesănătoasă,caracterizată printr-un conţinut crescut în alimente rafinate şi săracă în fibre alimentare,este factorul declanşator al apariţiei constipaţiei.
Pe lângă acestea,bolile inestinale şi cele neurologice,lipsa activităţii fizice,vârsta înaintată şi administrarea de analgezice sau antidepresive pot reprezenta factori importanţi care contribuie la instalarea constipaţiei.
Legumele,indicate pentru un bun tranzit intestinal
Pentru a preveni sau pentru a ameliora această afecţiune este indicat să consumi alimente cu un aport mare de fibre. Legumele (fasole,mazăre,morcovi,usturoi,varză),fructele (afine,banane,caise,coacăze negre,mere,piersici,prune,smochine,struguri),cerealele integrale (ovăz,orez brun) sunt cele mai recomandate alimente pentru cei care se confruntă cu această problemă. Consumul fibrelor alimentare combate şi previne constipaţia,întrucât ele se umflă în intestin,absorb substanţele toxice şi uşurează tranzitul intestinal.
Ca să obţinem rezultate mai bune,pe lângă introducerea fibrelor in alimentaţie,organismul nostru trebuie sa fie hidratat,de aceea este bine să consumi cel puţin 8 pahare (250 ml) de apă pe zi.
Alimentaţia trebuie ajutată si de o activitate fizică (jogging,grădinărit,plimbare,fitness etc.),deoarece acest lucru ajută la mişcarea deşeurilor prin intestine. Pentru un tranzit intestinal optim,se mai indică să renunţi şi la mesele care conţin alimente grase sau prăjite.