Aşa poţi controla pofta de dulce
Aproape că nu există om căruia să nu îi placă dulciurile. Gustul delicios şi senzaţia de bine pe care o dau organismului, chiar şi pe termen scurt sunt două dintre calităţile care le fac să fie atât de apreciate. Trebuie să ai în vedere că dependenţa de zahăr nu este deloc sănătoasă şi poate provoca obezitate, diabet, boli de inimă şi cancer. Iată câteva metode care te ajută să îl înlocuieşti!
Fă lucruri care îţi sporesc fericirea
Pofta de dulciuri este un fenomen psihologic, diferit de senzaţia de foame care poate apărea în condiţii de stres, anxietate, depresie sau în cazul stimei de sine scăzută. Dulciurile stimulează creierul să secrete dopamină încât acesta va simţi pentru o perioadă scurtă de timp o senzaţie de fericire asemănătoare cu euforia. Conform studiilor realizate de psihiatrii, zahărul opreşte activitatea unui hormon prezent în creier, răspunzător de memorie şi de conexiunile dintre neuroni. Dacă observi că ai tendinţa să consumi multe dulciuri, evaluează-ţi starea emoţională. Fă lucruri care te fac să te simţi fericită şi practică sport cu regularitate pentru a reduce nivelul cortizolului- hormonul stresului şi pentru a stimula producerea de dopamină în mod natural.
Planta minune
Gymnema Sylvestre este o plantă cunoscută pentru proprietatea sa de desensibilizare a papilelor gustative. Aceasta poate reduce absorbţia zahărului din intestine. În urma studiilor s-a dovedit că poate fi de folos şi în reglarea glicemiei. Nu este indicată femeilor însărcinate sau care alăptează şi nici persoanelor alergice la lapte. Chiar dacă este un tratament natural, nu trebuie luat în lipsa recomandării unui medic specialist.
Bea cidru de mere
Cu cât vei mânca mai multe dulciuri, cu atât mai mult vei pofti la ele. Cidrul de mere organic nefiltrat reglează nivelul de zahăr din sânge, încât îl poţi folosi pentru a scăpa de acest cerc vicios în care te afli. Pune o linguriţă de cidru într-o cană cu apă şi consumă această băutură înainte de masă. De asemenea, îl poţi adăuga în salate sau în diverse sosuri pentru a da aromă preparatelor.
Verifică etichetele alimentelor
Alimentele procesate se găsesc sub o mulţime de forme în care zahărul poate fi mai greu de reperat. Uită-te pe etichetă şi observă dacă întâlneşti denumiri precum „sirop de orez“, „dextroză“ „sau sirop de porumb“ care sunt folosite pentru zahăr, deşi nu sunt uşor de recunoscut.
Consumă alimente fermentate
Acestea sunt benefice pentru digestie, sistemul imunitar şi starea generală de sănătate a organismului tău. Gustul acrişor poate păcăli papilele gustative, iar bacteriile probiotice vor regla nivelul de zahăr din sânge. În plus, dacă ţi se face poftă de ceva dulce îl poţi consuma în combinaţie cu fructe, devenind un desert gustos şi sănătos.