Ascultă semnalele de alarmă ale corpului tău
Oboseală, bufeuri, roşeaţă în obraji... La 20 de ani, ele sunt semnele ritmului în care trăieşti. La maturitate, aceste neplăceri pot să însemne cu totul altceva. Iată câteva răspunsuri posibile!
Palpitaţiile anunţă un dezechilibru hormonal
Simptome:Palpitaţii frecvente.
La 20 de ani:Eşti îndrăgostită şi inima îţi bate cu putere.
La maturitate:Poate fi vorba despre un dezechilibru hormonal. În apropierea vârstei la care apare menopauza,majoritatea femeilor încep să aibă bufeuri,dar şi palpitaţii .
Nu li se cunosc cauzele,dar se presupune că sunt efectul unui dezechilibru între hormonii feminini şi masculini,între estrogen şi progesteron. Acest dezechilibru se manifestă după vârsta de 40 de ani.
Dacă păţeşti asta:Simptomele sunt banale dar,chiar dacă nu te supără,ai nevoie de un consult ca să te asiguri că n-au o altă cauză,adică o afecţiune nedepistată.
Dacă bei cafea sau ceai negru,încearcă să foloseşti sortimente decofeinizate sau fără teină. Şi fii atentă! Dacă ritmul cardiac este neregulat şi simţi durere în dreptul pieptului,în stomac şi respiraţia este îngreunată,ai nevoie de o consultaţie de urgenţă.
Probleme noi cu vederea
:Vezi puncte negre.
La 20 de ani:Ţi s-a întins rimelul.
:Iată încă o neplăcere care apare după vârsta de 40 de ani. Corpul vitros umple o mare parte a ochiului.
Înaintarea în vârstă îl afectează,începi să vezi „scame“ negre,plutitoare.
Fenomenul în sine este inofensiv şi apare în special la persoanele cu miopie avansată.
:Medicul oftalmolog îţi va spune dacă punctele negre sunt semnul unor probleme serioase cu retina sau dacă sunt inofensive.
Oricum,nu pot fi înlăturate prin tratament. Ele vor continua să-ţi treacă prin faţa ochilor!
Creierul se obişnuieşte cu ele şi nu le vei mai simţi supărător,mai ales atunci când priveşti obiecte strălucitoare sau când urmăreşti cu privirea o pasăre pe cer.
Roşeaţa din obraji,semn de cuperoză
:Roşeaţă în obraji.
Roşeşti din pudoare.
:Roşeaţa este simptomul unei afecţiuni care face foarte vizibile vasele capilare ale tenului,colorate puternic în roşu vineţiu. Ele se întind într-o reţea fină în jurul nasului,pe obraji şi pe bărbie.
:Poţi încerca „gimnastica“ vasculară,constând în alternarea apei calde cu cea rece,când te speli pe faţă. În plus,foloseşte produse fără săpun şi aplică o cremă împotriva roşeţii,cu protecţie eficientă contra soarelui.
Oboseala,din cauza rezistenţei la insulină
:Oboseală în timpul zilei.
Prea multe ieşiri şi nopţi albe.
:Poate fi rezistenţă la insulină. La maturitate sau când ai luat prea mult în greutate,se dereglează producţia de insulină,hormonul care transportă zahărul din sânge în tot organismul.
Insulina reţine prea mult zahăr deodată,aşa că apare oboseala bruscă şi senzaţia de rău,mai ales după o masă bogată în produse dulci. Riscul cel mare este că poţi ajunge la diabet.
:Excesul de greutate este un risc major,dar dacă slăbeşti măcar 10%,te vei bucura de rezultate imediate.
Pentru a evita fluctuaţiile zahărului din sânge,mănâncă lactate,unt şi cereale integrale.
Evită fructele prea dulci,pentru că şi ele conţin mult zahăr,deci te îngraşă. Şi înlocuieşte zahărul cu fructoză.