ASPARTAM vs STEVIA. Care e mai bun?
Vrei să elimini zahărul din alimentaţia ta, dar nu eşti pregătită să renunţi la dulciuri? Îl poţi înlocui cu stevie sau cu aspartam. Însă care dintre cele două variante este mai bună?
Metode de fabricaţie
Stevia este o plantă originară din America de Sud,fiind folosită încă de acum câteva sute de ani drept substituent al medicamentelor. Din ea se obţine un extract ce poate fi folosit drept îndulcitor. Pe de altă parte,aspartamul a fost descoperit accidental în laborator de către James Schlatter,un medic chimist ce încerca să fabrice un medicament pentru ulcer.
Ce beneficii au
Stevia este de aproximativ 250 de ori mai dulce decât o cantitate similară de zahăr,în timp ce aspartamul de 220 de ori. Ambele nu conţin calorii şi nu favorizează asimilarea cariilor. Totuşi,stevia este 100% naturală şi poate fi utilizată la prepararea prăjiturilor,în timp ce aspartamul creşte nevoia de dulce. Totodată,stevia este benefică pentru sănătatea ta întrucât are proprietăţile de a scădea tensiunea şi de a echilibra nivelul de insulină din sânge,ceea ce va duce la scăderea poftei de dulce.
Care este mai sănătos?
Consumat în exces acidul aspartic,o componentă a aspartamului poate provoca dureri de cap,oboseală şi depresie. Totodată,unele cercetări au relevat faptul că poate produce complicaţii de natură neurologică. Deşi stevia este naturală,dacă ştii că ai tensiune mică este bine să ceri opinia unui doctor înainte să o introduci în dietă.
Citeşte şi: