Astenia de toamnă: de ce apare şi cum scăpăm de ea cu ajutorul alimentaţiei

1 alimente de toamna jpg jpeg

Multe persoane se confruntă în această perioadă cu simptome generate de astenia de toamnă, o stare care se manifestă în lunile de tranziţie de la anotimul cald la cel rece. Dacă şi tu ai această problemă, iată ce trebuie să faci ca să scapi de ea!

Pentru a combate astenia de toamnă, care se manifestă prin oboseală aproape cronică şi lipsă de randament la locul de muncă, chiar anxietate şi o stare general proastă, nutriţionistul Gianluca Mech ne oferă câteva sfaturi în acest sens, cum putem adapta alimentaţia de zi cu zi pentru a ne simţi energici. 

Ce este astenia de toamnă?

„Pentru început, oamenii trebuie să înţeleagă că astenia de toamnă nu este o boală. Este un sindrom şi durează de obicei câteva săptămâni, perioada de care organismul are nevoie pentru a se adapta la schimbările sezoniere. Are o explicaţie ştiinţifică şi este cauzată de lipsa melatoninei, hormonul responsabil de reglarea somnului. Odată cu scăderea luminii solare, melatonina creşte şi odată cu aceasta senzaţia de oboseală. Pe de altă parte, serotonina scade, generând astfel somnolenţă şi o stare generală de oboseală. De multe ori, acest dezechilibru hormonal este, de asemenea, asociat cu stări de anxietate şi probleme de concentrare. Obiceiurile sănătoase precum alimentaţia corectă, respectarea orelor de somn şi mişcarea pot ajuta la prevenirea sau combaterea acestor probleme‟, explică nutriţionistul Gianluca Mech.

Ce mâncăm pentru a combate astenia 

 Leguminoasele şi nucile cresc nivelul de energie

„Este dovedit că, pentru ca organismul să funcţioneze corect, trebuie să îi oferim proteine de bună calitate în fiecare zi. Leguminoasele şi nucile sunt alimente bogate în proteine vegetale de înaltă calitate, sărace în grăsimi saturate şi bogate în fier şi minerale, o sursă excelentă de energie 100% sănătoasă‟, recomandă nutriţionistul Gianluca Mech.

Alimentele bogate în Omega 3 îmbunătăţesc starea de spirit

„Peştele este un bun aliat în lupta contra asteniei de toamnă. Somonul, tonul, macroul sau sardinele se remarcă prin cantitatea generoasă de acizi graşi Omega 3, un nutrient esenţial care acţionează ca un neuroprotector puternic ce ajută la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive ale creierului, protejându-l astfel de deteriorarea oxidativă şi inflamaţie. Alte alimente bogate în acizi graşi Omega-3 sunt avocado, dovleacul, seminţele de chia, uleiul de măsline‟, adaugă nutriţionistul.

Vitamina C pentru sistemul imunitar

„Vitamina C este esenţială pentru a ne proteja de schimbările de temperatură şi pentru producerea de celule albe din sânge. Celulele albe sunt responsabile cu apărarea organismului de agresiunile externe. Există multe fructe şi legume cu un conţinut ridicat de vitamina C. Spre exemplu: portocale, mandarine, struguri şi kiwi. Cu toate acestea, există şi o listă lungă de legume bogate în vitamina C pe care le puteţi include în dietă. Ardeiul gras, broccoli, spanacul, usturoiul sau busuiocul sunt surse excelente de vitamina C‟, este de părere specialistul.

Alimente care combat stresul

„Ritmul frenetic de zi cu zi şi programul încărcat de muncă pot provoca anxietate şi stres, două simptome specifice ale asteniei de toamnă. Pentru a minimiza efectele negative, există alimente care ajută la combaterea stresului. Vorbim aici, spre exemplu, despre sparanghel, datorită conţinutului ridicat de acid folic, fibre şi vitamina B. Iaurtul natural, care ajută la regenerarea florei intestinale şi favorizează producţia de serotonină. Ciocolata neagră, bogată în antioxidanţi şi magneziu, care reduce nivelul hormonilor de stres. Lămâile şi portocalele, citrice bogate în antioxidanţi şi vitamina C, pentru stimularea sistemului imunitar şi scăderea nivelului de cortizol. Bananele, care conţin potasiu şi triptofan cu un efect anti-stres deosebit‟, dezvăluie Gianluca Mech.

Suplimente naturale pe bază de plante pentru energie

„Astenia de toamnă poate fi combătută şi cu ajutorul suplimentelor lichide pe bază de plante naturale, special concepute pentru a ne revirgora, pentru a oferi energie organismului. Atenţie, însă, să nu alegeţi orice supliment găsit în comerţ sau online, ci acelea recomandate de nutriţionişti, dovedite a fi eficiente, fără coloranţi, zahăr, sau compuşi chimici problematici”, ne sfătuieşte nutriţionistul.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg