«Bătălia» băuturilor: cafea versus ceai negru

1 68185 original jpg jpeg

Imaginează-ţi o întrecere mai puţin obişnuită: între două tipuri de băuturi cu care ne începem ziua. Câştigă nu cea mai gustoasă, ci cea mai sănătoasă, adică acel preparat care te menţine în formă şi-ţi oferă cea mai mare zestre de substanţe nutritive!

Micul dejun cotidian are două „vedete“ constante:cafeaua şi ceaiul negru. Cafeaua – un star controversat – este una din cele mai consumate băuturi din lume,după apă,şi a fost mult timp suspectată că favorizează apariţia anumitor afecţiuni,în special a celor cardiovasculare. Studii recente au făcut însă dreptate cafeluţei,punând în evidenţă beneficiile ei,asociate unui consum moderat (200-300 mg cofeină pe zi):stimulator al sistemului nervos central,al respiraţiei şi al digestiei,leac antimigrene şi antistres,adjuvant în cure de slăbire. Au fost scoase în evidenţă proprietăţile ei antioxidante şi acţiunea preventivă în cazul maladiilorAlzheimer şi Parkinson. Prin urmare,gustul inconfundabil al cafelei e dublat şi de certe virtuţi terapeutice!Ceaiul negru,apreciat peste tot în lume,este principalul concurent al cafelei. „Talentele“ lui sunt puse în valoare cu orice ocazie,începând cu gustul rafinat,trecând prin conţinutul bogat în flavonoide – care încetinesc apariţia osteoporozei la femei,în antioxidanţi – prieteni cu sistemul cardiovascular şi combatanţi ai îmbătrânirii,şi terminând cu veritabilul efect revigorant şi antidepresiv.

Comparăm două căni în cuantum de 250 ml – cantitatea de cafea recomandată a fi consumată zilnic – cu două căni de ceai negru.  Procentele următoare reprezintă  „x la sută” din necesarul zilnic,

raportat la organismul uman.

 Pe locuri,fiţi gata... start!

Probe obligatorii

• Proba caloriilor

Când vine vorba de temutele calorii,nici cafeaua şi nici ceaiul nu-ţi dau bătaie de cap:două căni de cafea îţi aduc tot atâtea calorii cât două căni de ceai – adică 5.

Scor egal!

Cafeaua oferă ceva-ceva proteine (0,6 g/cană),spre deosebire de concurentul ceai,care are 0 proteine.

Deci,1-0 pentru cafea!

Probe eliminatorii

Conţinutul de minerale ar putea înclina hotărâtor balanţa în favoarea unuia dintre concurenţi.

Să urmărim în ce fel!

• calciu

Acest mineral esenţial pentru organism e furnizat,în procent mic,ce-i drept (1% din necesarul zilnic) de îndrăgita cafeluţă – chiar şi fără lapte!

• magneziu

Magneziul,care stimulează imunitatea,e furnizat şi de cafea,dar şi de ceai,în acelaşi procent  – 4% din necesarul zilnic.

• fosfor

Acest ingredient necesar unor oase zdravene e furnizat,în măsură mai mare (1,4%) de cafea decât de ceai (0,5%).

• potasiu

Clasamentul la pauză

Să răsuflăm un pic şi să facem bilanţul:în clasamentul intermediar,cafeaua conduce detaşat cu 4-0. Uimitor,nu?

Probă finală:„Aruncarea cu nutritive“

simeon stalpnicul png

Conţinutul de substanţe nutritive este extrem de important în competiţia noastră – să vedem care e situaţia „pe teren“.

• folat

Acidul folic sau folatul alungă anemia – iar ceaiul stă mai bine la acest capitol,cu al său 6%,comparativ cu cafeaua – 2%.

• cofeină

Aici,cafeaua are un cuvânt greu de spus,oferind 190 mg de cofeină/2 căni a câte 250 ml,devansând astfel ceaiul – 95 mg/2 căni. Nutriţioniştii recomandă un consum de maximum 300 mg/zi de cafeină – deci,cu 2 căni de cafea sau ceai pe zi,eşti în zona de siguranţă.

• colină

Face parte din clasa vitaminelor B şi este esenţială pentru buna funcţionare a creierului,fiind un nutrient important al membranelor celulare. Cafeaua oferă mai multă colină – 4%-decât ceaiul – 0,5%.

Scor final

Cafea-Ceai:6-1

Fie că eşti fan cafea,fie ceai,ceea ce e important să reţii este că ambele băuturi,consumate în cantităţi moderate,au doar beneficii de oferit. În plus,aşa cum spuneam mai sus,ambele conţin antioxidanţi din belşug şi te energizează pentru întreaga zi!Recente

Iertare jpg
animal de companie jpg
Test de personalitate Ce vezi prima oara Sursa foto Abmeyerwood jpg
misofonie jpg
Relatie toxica Sursa imagine shutterstock 1340850398 jpg
om încăpățânat sursa  Shutterstock jpg
corpul uman sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 1081879181 jpg
TEST Ce vezi prima oara iti arata ce profesie ti se potriveste Sursa foto shutterstock 55338187 jpg
Astenie de primavara jpg
dezlegare la vin shutterstock 1347135425 jpg
Floarea preferata dezvaluie un secret al personalitatii tale Sursa foto Unsplash jpg
Semnificatia trandafirului jpg
oameni fericiti jpg
boala oaselor fragile jpg
victoriabank md@clickpentrufemei ro jpg
stres jpg
TEST Animalul pe care l alegi iti dezvaluie defectele Sursa foto jagranjosh com jpg
Trei metode de identificare a partenerilor utili pentru afacerea ta min jpg
persoană care încearcă să se relaxeze la muncă imagine shutterstock 2198777181 jpg