Băutura care îţi încarcă bateriile şi îţi încântă simţurile în timpul sezonului rece

1 consumul de cafea contribuie la buna dispozitie cand zilele devin mai scurte jpg jpeg

Când temperaturile scad, multe persoane nu mai au la fel de multă energie, ca în perioada sezonului cald sau se pot confrunta cu lipsă de interes faţă de activităţile de zi cu zi. Specialiştii spun că o anumită bătură ne poate fi de folos atunci când avem o stare de spirit scăzută.

Confom Asociaţiei Române a Cafelei, peste un sfert dintre adulţii din Europa se confruntă cu depresie (28%) şi sentimente accentuate de tristeţe (28%) atunci când orele de lumină într-o zi devin mai puţine. Sondajul efectuat asupra consumatorilor, care a inclus peste 5.000 de adulţi din Marea Britanie, Italia, Finlanda, Germania şi Polonia, a arătat şi faptul că pe măsură ce ziua scade, respondenţii devin mai neliniştiţi (21%), li se pare mai dificil să se concentreze (24%), îşi pierd motivaţia de a face mişcare (25%) şi înregistrează o scădere a performanţei sportive (21%)1. 

În lunile mai întunecate şi reci ale anului, unele persoane pot suferi de o stare de spirit scăzută persistentă, pierderea plăcerii sau interesului de a face activităţi curente şi lipsa de energie, cunoscute adesea ca tulburare afectivă sezonieră (TAS). Aceasta apare, de obicei, toamna şi iarna şi se ameliorează primăvara sau vara. 

Cafeaua stimulează buna dispoziţie şi starea de vigilenţă  

Conform studiului, măsurile privind stilul de viaţă precum o dietă sănătoasă şi exerciţii regulate fizice contribuie la o mai bună stare de spirit şi bună dispoziţie. De asemenea, cercetările indică şi că un aport regulat de cafea poate conduce la optimizarea majorităţii măsurătorilor cognitive şi celor privind starea de spirit, timpilor de reacţie şi la sporirea stării de vigilenţă.  

Asist. Univ. Giuseppe Grosso, Department of Biomedical and Biotechnological Sciences, School of Medicine, Universitatea Catania, a comentat:„Există dovezi care arată că polifenolii din cafea pot traversa bariera hemato-encefalică, pot exercita efecte anti-neuroinflamatorii şi chiar promova neurogeneza, rezultând astfel într-un risc scăzut de tulburări cognitive şi afective‟.

Sondajul a analizat şi obiceiurile de consum de cafea în zilele mai scurte, sugerând că principalul motiv pentru care 29% dintre adulţi au consumat cafea în această perioadă a fost de a se simţi mai energizaţi; 20% au spus că au băut cafea pentru a-şi îmbunătăţi starea de spirit şi emoţiile, în vreme ce 21% au spus că acest lucru i-a ajutat să rămână vigilenţi şi concentraţi.

O analiză a studiilor deja existente a sugerat că un consum de 75mg de cafeină (echivalentul unei ceşti de cafea) la fiecare patru ore poate rezulta într-o tendinţă de bună dispoziţie susţinută pe parcursul zilei. Studii suplimentare au constatat că aroma cafelei poate îmbunătăţi memoria funcţională şi stimula vigilenţa. De asemenea, în alte studii se sugerează că în afară de a consuma cafea pentru a se trezi, oamenii obişnuiesc să o consume şi pentru aspectele sociale pe care le presupune această rutină, pentru a-şi îmbunătăţi puterea de concentrare, precum şi pentru a avea mai multă energie fizică şi a-şi îmbunătăţi starea de spirit.

De asemenea, cafeaua poate acţiona şi ca un stimulent la nivelul creierului: accentuând starea de alertă, menţinând starea de trezire, îmbunătăţind viteza de funcţionare, menţinând vigilenţa şi promovând memoria, care sunt asociate cu atenţia, starea de spirit şi funcţia cognitivă. Starea de spirit nu este modulată doar de cafeină, ci şi de aşteptarea că un consum de cafeină îmbunătăţeşte dispoziţia şi atenţia. Celor cărora le lipseşte energia de a face mişcare în timpul iernii le poate fi de ajutor cafeaua.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a concluzionat că există o legătură între consumul de cafeină şi o mai bună performanţă în exerciţii de anduranţă (exerciţii aerobice care durează mai mult de 5 minute), capacitatea de anduranţă şi reducerea efortului sau oboselii percepute evaluate în timpul exerciţiilor fizice.

Institutul pentru Informaţii Ştiinţifice despre Cafea a lansat, de asemenea, un videoclip care scoate în evidenţă impactul negativ al lunilor de iarnă asupra stării de spirit, precum şi rolul pe care îl poate avea un consum de cafea moderat în îmbunătăţirea acesteia.



Recente

Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg
dobanda pentru fonduri neinvestite 2261412661 jpg