Băuturi şi alimente care ajută în lupta cu insomnia

1 70645 original jpg jpeg

Lipsa somnului poate avea efecte serioase asupra organismului. Scăderea capacităţii de muncă şi schimbările de dispoziţie sunt doar două dintre acestea. Nutriţioniştii au întocmit o listă cu băuturi şi alimente care joacă un rol important în menţinerea şi creşterea calităţii somnului.

Ceaiul de levănţică 

Levănţica are o serie de efecte terapeutice dovedite,în compoziţia acestei plante fiind identificate peste 40 de componente care nu pot fi obţinute pe cale de sinteză în laborator. Consumată sub formă de ceai,levănţica poate acţiona ca un calmant al sistemului nervos central. Specialiştii spun că levănţica reduce starea de agitaţie şi de anxietate şi poate combate insomnia. Ceaiul se obţine sub formă de infuzie din două linguriţe de flori uscate sau pulbere infuzate 10 minute în 250 ml de apă clocotită. Consumul zilnic recomandat este de trei ceaiuri. 

Lintea

Lintea este o plantă din familia leguminoaselor,plante al căror consum a fost asociat în toate studiile de până acum cu o acţiune bună în profilaxia unor afecţiuni serioase cum sunt bolile cardiovasculare şi diabetul.

Aliment bogat în proteine şi sărac în grăsimi,lintea aduce în organism o cantitate mare de fibre solubile şi insolubile,vitamine din grupul B,mai ales folaţi (acid folic) şi vitamina E,antioxidanţi,precum şi elemente minerale (magneziu,fier şi multe altele),arată specialiştii. Valoarea nutriţională a lintei,pentru 198 grame este de 50% triptofan,substanţă în lipsa căreia se poate instala insomnia,spun nutriţioniştii.

Seminţele de susan

Pe lângă faptul că seminţele de susan au un gust foarte bun,sunt şi o importantă sursă de fibre,calciu şi alte minerale esenţiale organismului,printre care şi triptofan. Printre ingredientele active prezente în micuţele seminţe se mai numără şi grăsimile sănătoase,necesare bunei funcţionări a metabolismului şi a sistemului endocrin. Pentru un maxim de beneficii,seminţele de susan trebuie consumate crude.

Consumul moderat de bere

Scăderea calităţii vieţii este un efect direct proporţional cu severitatea insomniei. Printre consecinţele lipsei somnului asupra organismului,medicii menţionează şi diminuarea randamentului intelectual,alterarea capacităţii de memorare şi instalarea depresiei. Nutriţioniştii consideră că un rol important în calitatea somnului îl joacă şi alimentaţia. Printre recomandările acestora se numără şi consumul moderat de bere,cu potenţiale beneficii în lupta cu insomnia. 

Specialiştii în nutriţie atenţionează asupra faptului că secretul obţinerii efectelor benefice ale berii asupra organismului constă în moderaţie. De aceea,consumul recomandat de bere în cazul femeilor este de 330 ml şi de 660 ml în cazul bărbaţilor.

“Carenţa de triptofan din alimentaţie,un aminoacid indispensabil care nu poate fi sintetizat de organism,ci trebuie introdus prin dietă,afectează nivelul de melatonină şi serotonină,unul dintre efecte fiind şi insomnia. Consumată cu moderaţie,berea poate fi de ajutor în combaterea acestei afecţiuni,datorită conţinutului redus de alcool şi hameiului,sursă pentru acizii lupulonic si humulonic care au actiune soporifică. Un pahar de bere înainte de culcare poate ajuta la relaxarea vaselor de sânge,ceea ce induce somnul. Prin relaxarea vaselor de sânge presiunea arterială scade,ritmul cardiac devine mai lent,iar starea generală a organismului se îmbunătăţeşte” a explicat dr. Corina Zugravu,Preşedintele Centrului de Studii despre Bere,Sănătate şi Nutriţie. 



Recente

Sfanta Mucenita Ecaterina  Sursa foto shutterstock 1649715868 jpg
shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg