Beneficiile sodiului pentru sănătatea ta
Majoritatea textelor pe care le citeşti sunt concentrate în jurul ideei că sodiul nu este bun pentru organism şi cum poţi face să-l elimini mai uşor din alimentaţie. Ce-ar fi acum să afli şi reversul medaliei despre beneficiile sodiului pentru sănătatea ta?
Noi îţi spunem de ce sodiul NU ar trebui să lipsească din dieta ta zilnică!
Sodiul este un mineral esenţial,iar corpul tău are nevoie între 180 – 500 mg/zi pentru a funcţiona corect. Dacă obişnuieşti să consumi mai puţin de atât,poţi dezvolta deficienţe ce în timp duc la diaree,vărsături,dureri de cap,slăbiciune,scăderea tensiunii arteriale,letargie,pierdere în greutate,confuzie,ameţeală şi dureri musculare. Ca să fii sigură,asigură-te că zilnic consumi cantităţile recomandate de sodiu.
Sodiul regleazăşi menţine echilibrul fluidelor din corp
Corpul tău este format în proporţie de 52-60% din apă,iar lipsa sau prezenţa prea mare a acesteia în organism,ar putea cauza probleme de sănătate. Sodiul reglează lichidele din corp,semnalizând o senzaţie de sete ridicată,atunci când nivelul acestuia devine prea mare sau cauzează urinare mai deasă ca intervale temporale,în cazul în care nivelul este scăzut. Menţinerea,deci,a unui nivel de sodiu echilibrat îţi va ajuta organismul să reţină şi să menţină exact cantitatea necesară de fluide. Doar în cazul în care consumi prea multă sare,organismul va reţine apă!
Funcţia muscularăCând nivelul de sodiu scade prea mult,deoarece aportul este insuficient sau ai transpirat,muşchii pot avea de suferit. Epuizarea nivelului de sodiu poate provoca crampe musculare. Acesta este motivul pentru care trebuie să te asiguri că ai un nivel optim de sodiu,mai ales după un antrenament intens.
Sodiul reglează nivelul glucozei
Crezi sau nu,corpul tău are nevoie de sodiu pentru a regla glucoza. Corpul tău foloseşte glucoza drept combustibil,iar sodiul ajută glucoza să pătrundă în sânge şi o transportă prin intestinele mici. După ce trece prin intestinul subţire,glucoza intră în fluxul sangvin şi este utilizată de către celulele producătoare de energie.
Sodiul este un mineral extrem de important atunci când vine vorba de buna funcţionare a sistemului nervos. Nervii comunică prin impulsuri electrice şi sodiul este electrolitul perfect pentru reglarea acestor impulsuri. Nişte impulsuri nervoase reglate asigură o bună funcţionare a întregului corp. Muşchii se pot contracta corespunzător când semnalele nervoase sunt în lucru,iar inima şi creierul vor funcţiona corect,de asemenea.
Sodiul reglează tensiunea arterială
Sodiul poate avea un impact major asupra tensiunii tale arteriale. Prea mult sodiu o poate creşte foarte mult şi prea puţin,poate provoca adevărate colapsuri de tensiune. Dacă nu consumi suficient sodiu,tensiunea arterială mică te va face să te simţi ameţită şi în pragul unui leşin.
Citeşte şi: