Cafeaua, energie dublă într-o singură ceaşcă
Te numeri printre persoanele care nu concep ziua fără o cană de cafea fierbinte? Pe lângă faptul că te încarcă cu energie de la primele ore ale dimineţii, băutura are numeroase beneficii pentru sănătate!
Dă o stare de bine
O ceaşcă de cafea nu doar că te trezeşte dimineaţa, dar îţi dă şi o stare de bine. Dintr-un studiu publicat în 2011 de Universitatea Harvard a reieşit faptul că femeile care consumau 4 patru ceşti de cafea pe zi au prezentat cu 20% mai puţine şanse să sufere de depresie de-a lungul vieţii. Motivul? Cafeaua stimulează creşterea nivelului de serotonină şi dopamină, neurotransmiţătorii care aduc bună dispoziţie.
Stimulează memoria
Cafeina e considerată cea mai consumată substanţă stimulatoare din lume. Intră în circuitul sangvin şi ajunge în creier, unde are un dublu efect. Pe de o parte, alungă senzaţia de oboseală şi creşte nivelul de energie al organismului. Pe de altă parte, creşte nivelul de dopamină, substanţa care transmite informaţia la nivelul sistemului nervos, iar memoria, timpul de reacţie, capacitatea de concentrare şi unele funcţii cognitive sunt vizibil îmbunătăţite.
Previne îmbătrânirea prematură
Boabele de cafea neprocesate au în componenţa lor aproximativ 1.000 de antioxidanţi, numărul lor crescând în timpul procesului de prăjire. De fapt, o ceaşcă de cafea conţine mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde sau cacaua. Antioxidanţii neutralizează radicalii liberi în exces, prevenind îmbătrânirea prematură a organismului.
Dublu beneficiu în bolile neurodegenerative
Maladia Alzheimer şi boala Parkinson sunt cel mai des întâlnite boli neurodegenerative la persoanele peste 60 de ani. Nu există remediu, însă s-a observat că persoanele care beau în mod constant cafea au risc mai redus de apariţie a acestor boli. Cafeina previne scăderea funcţiei cerebrale. Un alt motiv care ar împiedica apariţia acestor boli este scăderea riscului de diabet de tip 2, o afecţiune cu repercusiuni neurologice.
Cafeaua conţine substanţe nutritive. Mai exact, ea are în componenţă vitaminele B12, B3 şi B5, magneziu, potasiu şi mangan.
Efectele benefice ale cafelei se fac simţite mai ales la persoanele care beau cafea neagră. În combinaţie cu zahăr, frişcă sau lapte, beneficiile sunt reduse. Pentru majoritatea adulţilor, doze moderate de cafeină – 200-300 mg, adică 2-4 ceşti de cafea pe zi – sunt binevenite.