Când e bună îngheţata - şi când nu e
Dacă bărbaţii preferă să se răcorească vara cu bere, sexul frumos optează, cu deosebită plăcere, pentru savuroasa îngheţată, care satisface şi pofta de dulce şi e şi răcoroasă.
Îngheţata se face prin mixarea şi îngheţarea laptelui cu concentraţie mare de grăsime cu îndulcitori pe bază de fructoză sau glucoză, de obicei sub formă de sirop de porumb. Amestecului i se adaugă arome de fructe, de vanilie ori de ciocolată.
O sursă de energie
Deşi conţinutul nutritiv al fiecărui tip de îngheţată variază în funcţie de producător, trebuie să ştii că îngheţata are un aport caloric mare. Este bogată în carbohidraţi - circa 15 grame la o jumătate de cupă. O porţie conţine, în medie, 7 grame de grăsimi şi 2 grame de proteine, ceea ce o face să fie un aliment puternic energizant. O jumătate de cupă de îngheţată de vanilie oferă 137 kilocalorii, dublul unei jumătăţi de ceaşcă de lapte integral. E o alegere bună pentru sportivi şi pentru persoane active.
Sursă bună de minerale
O jumătate de cupă de îngheţată oferă două minerale importante, calciu şi fosfor, adică 10% din doza zilnică recomandată pentru un adult. Atât calciul cât şi fosforul asigură oase puternice şi sănătoase.
Conţinut mare de grăsimi
Îngheţata este un aliment cu conţinut ridicat de grăsimi, de vreme ce trebuie să conţină peste 10% grăsime din lapte. Unele din aceste produse au chiar până la 16% grăsimi saturate. Acestea favorizează depunerile de colesterol pe artere, care gâtuiesc circulaţia sangvină şi sporesc riscul de boli cardiovasculare şi de atac vascular cerebral.
Zahăr cât cuprinde
Desertul preferat în verile caniculare e bogat şi în zahăr. Dacă ţii la siluetă, încearcă să te abţii de la îngheţată. Optează pentru apă rece, aromată cu frunze mentă sau cu zeamă de lămâie, sau pentru o granita de fructe. Pentru a-ţi potoli pofta de deserturi reci, prepară-ţi singură îngheţata acasă, după o reţetă săracă în grăsimi şi cu înlocuitori naturali de zahăr.
ARE LACTOZĂ ÎN COMPOZIŢIE
Îngheţata poate cauza probleme unor consumatori din cauză că are în compoziţie lactoză. Persoanele cu intoleranţă la acest compus au deficit de lactază, enzima necesară pentru a digera produsele lactate, şi pot suferi de tuburări digestive când consumă îngheţată. Soluţia nu e complicată: prepară-ţi desertul îngheţat din lapte de soia sau din lapte de migdale.
Tabelul caloriilor (100 g)
Valoare energetică 130 kcal
Proteine 3,8 g
Grăsimi 2 g
Carbohidraţi 15 g
Valoare energetica 210 kcal
Proteine 1,9 g
Grăsimi 10,8 g
Carbohidraţi 23,5 g
Valoare energetică 106 kcal
Proteine 5 g
Grăsimi 5 g
Carbohidraţi 9,8 g