Căpşunile, leacuri delicioase

1 48679 original jpg jpeg

Parfumate şi dulci, căpşunile sunt fructele care dau startul verii. Ce nu ştiai, însă, este faptul că aceste fructe aromate pot ameliora anumite boli!

Până a ajunge în cele mai rafinate deserturi şi dulceţuri,celebra căpşună era considerată un fruct de leac pentru o mulţime de boli. Mulţimea de vitamine,minerale,antioxidanţi şi alte proprietăţi nutritive clasează acest fruct în topul listei de alimente sănătoase. Proprietăţile ei antivirale,antibacteriene şi imunostilatoare fac din căpşuni nişte„arme” de temut în lupta cu afecţiunile verii şi nu numai.

Scad nivelul colesterolului

Un studiu recent făcut de cercetătorii de la Universitatea din Toronto au scos la iveală efectul benefic pe care-l au căpşunile asupra nivelului de colesterol. Explicaţia? Acidul ascorbic,lecitina,pectina şi antioxidanţii fac din căpşună un adevărat „controlor” al nivelului de colesterol din sânge. Aceste substanţe ameliorează circulaţia sângelui şi îmbunătăţesc musculatura inimii.

Ţin infecţiile la distanţă

150 g căpşuni conţin de două ori mai multă vitamina C decât aceeaşi cantitate de portocale,tocmai de aceea o porţie zilnică de căpşuni te apără de infecţiile bacteriene inerente verii:enterocolite,bronşite provocate de climatizare,răceli de vară. Conţinutul ridicat de Vitamina C,de antioxidanţi şi de magneziu îţi stimulează sistemul imunitar şi te energizează pentru întreaga zi.

Calmează durerile reumatice

Îţi vine greu să crezi,dar căpşunile conţin acid salicilic,substanţa din care se obţine banala aspirină. Această substanţă transformă căpşunile într-un bun calmant şi antiiflamator pentru persoanele care suferă de reumatism şi de alte afecţiuni articulare. În plus,fenolii,substanţele care dau aromă căpşunilor,au efecte antiinflamatoare articulare comparabile cu cele ale unor medicamente de sinteză,cum ar fi ibuprofenul sau ketoprofenul.

Ajută digestia dificilă

Având un conţinut ridicat de apă,de fructoză şi de fibre alimentare,căpşunile sunt un remediu excelent pentru o digestie dificilă. 200 g de căpşuni consumate înaintea fiecărei mese ajută tranzitul intestinal,stimulează activitatea bilei şi grăbeşte digerarea alimentelor. Micile seminţe din căpşuni au un conţinut ridicat de celuloză,o substanţă care „mătură” toxinele din tubul digestiv. 

Reglează tensiunea arterială

Cercetătorii americani de la Universitatea din Boston au descoperit că fructele bogate în vitamina C şi potasiu ţin tensiunea sub control. Printre fructele vizate se află căpşunile,care conţin 250 mg de potasiu şi 100 mg de vitamina C la 100 de g de fructe. Pacienţii hipotensivi supuşi studiului american au consumat zilnic 500 de căpşuni şi după o lună tensiunea arterială avea valori normale.

Atenţie!

 • Persoanele care au colită,diventriculoză,alergice şi gastrită e bine să se ferească de aceste fructe deoarece pot agrava afecţiunile de care suferă.
 • Copiii sub trei ani nu au voie să consume căpşuni deoarece aceste conţin substanţe cu un ridicat potenţial alergen.

Info!

Alege căpşunile româneşti,mai mici şi mai parfumate. Au un conţinut mai mare de nutrienţi decât cele mari şi roşii,care sunt pline de pesticide.Recente

Iertare jpg
animal de companie jpg
Test de personalitate Ce vezi prima oara Sursa foto Abmeyerwood jpg
misofonie jpg
Relatie toxica Sursa imagine shutterstock 1340850398 jpg
om încăpățânat sursa  Shutterstock jpg
corpul uman sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 1081879181 jpg
TEST Ce vezi prima oara iti arata ce profesie ti se potriveste Sursa foto shutterstock 55338187 jpg
Astenie de primavara jpg
dezlegare la vin shutterstock 1347135425 jpg
Floarea preferata dezvaluie un secret al personalitatii tale Sursa foto Unsplash jpg
Semnificatia trandafirului jpg
oameni fericiti jpg
boala oaselor fragile jpg
victoriabank md@clickpentrufemei ro jpg
stres jpg
TEST Animalul pe care l alegi iti dezvaluie defectele Sursa foto jagranjosh com jpg
Trei metode de identificare a partenerilor utili pentru afacerea ta min jpg
persoană care încearcă să se relaxeze la muncă imagine shutterstock 2198777181 jpg